Steagul LGBT, interzis pe scena Eurovision

Publicat: 08 mai 2025, 07:37, de Alice Călin, în NECONVENTIONAL , ? cititori
Steagul LGBT, interzis pe scena Eurovision
Sursa foto: eurovisionworld / Conchita Wurst pe scena Eurovision

Organizatorii concursului Eurovision 2024, care va avea loc săptămâna viitoare în Elveția, au anunțat o nouă regulă ce interzice afișarea steagului LGBT pe scenă și în zona artiștilor. Organizațiile pentru drepturile minorităților sexuale acuză organizatorii că îndepărtează o mare parte dintre susținătorii acestui concurs, foarte apreciat de comunitatea LGBT.

Steagul LGBT, permis în public, dar nu pe scenă

Conform noilor reguli anunțate de Uniunea Europeană de Radio și Televiziune (EBU), doar steagul național al fiecărei delegații va putea fi afișat pe scenă și în culise. Steagurile comunității LGBT, sau ale altor mișcări vor fi permise doar în secțiunile destinate publicului. Acestea nu vor mai putea fi purtate de artiști în timpul aparițiilor pe scenă, scrie Reuters.

Organizatorii au justificat măsura ca pe o evitare a ambiguității sau a unor incidente nedorite. Anul trecut mai mulți spectatori au reclamat confiscarea unor steaguri cu simboluri queer la intrarea în local.

Directorul Eurovision, Martin Green, a declarat că sprijinul pentru comunitatea LGBTQ+ rămâne vizibil în conținutul show-ului și al pieselor concurente. Cu toate acestea, grupul Pink Cross, organizație elvețiană pentru drepturile persoanelor gay și bisexuale, a criticat decizia. Aceștia au afirmat că este „o palmă peste față” pentru o comunitate care a susținut concursul de-a lungul istoriei.

Eurovision, legături istorice cu comunitatea LGBT

Concursul Eurovision s-a bucurat întotdeauna de o mare susținere din partea comunității LGBTQ+. De-a lungul anilor, scena Eurovision a fost deschisă artiștilor queer, de la Dana International, prima câștigătoare transgender în 1998, până la Conchita Wurst, simbol al diversității, care a câștigat în 2014.

Fanii LGBTQ+ reprezintă o parte importantă și vocală a publicului Eurovision, contribuind în mare măsură la popularitatea sa globală.

Tocmai de aceea, restricționarea steagului LGBT a stârnit nemulțumire în rândul susținătorilor, fiind percepută de mulți ca un pas înapoi față de spiritul de toleranță și incluziune care a definit ani la rând acest eveniment.

În acest context controversat, organizatorii au declarat că speră ca tema din acest an, „United by Music”, să fie percepută ca un mesaj de unitate.