Stefan Löfven, primul premier al Suediei demis prin moţiune de cenzură

Stefan Löfven este primul premier din istoria Suediei dat jos din Guvern printr-o moţiune de cenzură.

Premierul suedez social-democrat a fost răsturnat de la putere luni, în urma unei moţiuni de cenzură.

Legislația îi acordă lui acordă lui Stefan Löfven termen de o săptămână să-şi prezinte demisia sau să convoace noi alegeri, relatează AFP.

După ce Partidul de Stânga i-a retras, săptămâna trecută, susţinerea, moţiunea de cenzură a Guvernului a fost susţinută de o majoritate absolută de 181 dintre cei 349 de deputaţi. 109 de deputaţi au votat împotriva moţiunii, iar 51 s-au abţinut, potrivit rezultatului votului. Pentru a fi adoptată, moţiunea avea nevoie de 175 de voturi.

Pentru a demite Guvernul, fostul Partid Comunist a votat împreună cu Partidul Democraţii din Suedia (extremă dreapta), Partidul Moderaţilor (dreapta) şi Partidul Creştin-Democraţilor.

Liderul Democraţilor Suedezi, iniţiatorii moţiunii, Jimmie Akesson a catalogat Guvernul lui Löfven drept dăunător şi slab istoric.

„N-ar fi trebuit să ajungă niciodată la putere”, a declarat el în Parlament.

Löfven conduce din 2018 un Guvern minoritar de centru-stânga, susţinut de Partidul de Stânga şi două formaţiuni mici de centru-dreapta.

„Nu Partidul de Stânga a abandonat Guvernul social-democrat, ci Guvernul social-democrat, care a abandonat Partidul de Stânga şi poporul suedez”, a anunţat liderul Partidului de Stânga, Nooshi Dadgostar.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Eveniment: 60 de universităţi din România îşi vor prezenta oferta educaţională...

Un număr de 60 de universităţi cu peste 6.000 de programe de studiu pentru licenţă, masterat şi doctorat îşi vor prezenta oferta educaţională online,...
Sursa foto: Facebook Manuela Hărăbor

Cum a descoperit Manuela Hărăbor că are un copil cu autism

Frumoasa actriță Manuela Hărăbor are un băiat de 32 de ani, cu autism. Artista povestește cum a descoperit că Andrei, fiul ei, are autism...