Stefan Löfven, primul premier al Suediei demis prin moţiune de cenzură

Stefan Löfven este primul premier din istoria Suediei dat jos din Guvern printr-o moţiune de cenzură.

Premierul suedez social-democrat a fost răsturnat de la putere luni, în urma unei moţiuni de cenzură.

Legislația îi acordă lui acordă lui Stefan Löfven termen de o săptămână să-şi prezinte demisia sau să convoace noi alegeri, relatează AFP.

După ce Partidul de Stânga i-a retras, săptămâna trecută, susţinerea, moţiunea de cenzură a Guvernului a fost susţinută de o majoritate absolută de 181 dintre cei 349 de deputaţi. 109 de deputaţi au votat împotriva moţiunii, iar 51 s-au abţinut, potrivit rezultatului votului. Pentru a fi adoptată, moţiunea avea nevoie de 175 de voturi.

Pentru a demite Guvernul, fostul Partid Comunist a votat împreună cu Partidul Democraţii din Suedia (extremă dreapta), Partidul Moderaţilor (dreapta) şi Partidul Creştin-Democraţilor.

Liderul Democraţilor Suedezi, iniţiatorii moţiunii, Jimmie Akesson a catalogat Guvernul lui Löfven drept dăunător şi slab istoric.

„N-ar fi trebuit să ajungă niciodată la putere”, a declarat el în Parlament.

Löfven conduce din 2018 un Guvern minoritar de centru-stânga, susţinut de Partidul de Stânga şi două formaţiuni mici de centru-dreapta.

„Nu Partidul de Stânga a abandonat Guvernul social-democrat, ci Guvernul social-democrat, care a abandonat Partidul de Stânga şi poporul suedez”, a anunţat liderul Partidului de Stânga, Nooshi Dadgostar.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Ultimele articole