Ștefan Mandachi, ajutor pentru refugiații din Ucraina

Publicat: 25 feb. 2022, 15:00, de Puterea.ro, în ACTUALITATE , ? cititori
Ștefan Mandachi, ajutor pentru refugiații din Ucraina

Un registru național de mediu, un cazier de mediu și adoptarea unui sistem de puncte de penalitate sunt noi măsuri ce ar putea fi introduse în legislație, pentru a descuraja încălcarea normelor din domeniu.

Propunerea aparține senatorului USR Dragoș Popescu și deputatei USR, Oana Cambera.

În momentul de față, nu există la nivel național nicio formă de trasabilitate a infracțiunilor și contravențiilor în domeniul mediului, iar în ultimii ani suntem martorii unor fenomene extinse de criminalitate de mediu în România, care ne afectează sănătatea și mediul în care trăim. Legislația-cadru europeană face pași rapizi în direcția reducerii acestor fenomene și considerăm că România trebuie să acționeze cât mai rapid, mai ales în contextul investițiilor ce se vor face prin PNRR în domeniu”, susține Dragoș Popescu.

În opinia celor doi, inițiativa legislativă ar crea o lege-cadru, după care executivul poate să reglementeze prin acte normative secundare condițiile de punere în aplicare a acestor noi mecanisme legale.

Sunt necesare mecanisme care să aibă ca efect descurajarea încălcărilor legislației de mediu, cum ar fi sancționarea graduală pe bază de puncte, suspendarea autorizației de mediu sau interdicția altor drepturi pe o anumită perioadă. Nu poți aplica însă aceste mecanisme fără date, fără o evidență atât a autorizațiilor, cât și a faptelor pentru care s-au aplicat sancțiuni. Primul pas în acest sens este să avem date, respectiv Registrul de mediu, pe care îl introducem prin lege și în baza căruia se va institui certificatul de cazier de mediu”, consideră Oana Cambera, deputat USR.

Cine sunt vizați

Cazierul de mediu este destinat persoanelor juridice, inclusiv pentru unități administrativ-teritoriale, precum şi asociații, acţionarii şi reprezentanții legali ai persoanelor juridice, care au săvârşit fapte sancţionate contravenţional sau penal pentru încălcarea legislației de mediu, de gestionare a deșeurilor, a calității aerului, a emisiilor industriale și substanțelor chimice periculoase, a zgomotului ambiant, a biodiversității și biosecurității, precum şi cele care privesc disciplina privind protecția mediului.

Certificatul de cazier de mediu va fi necesar pentru încheierea asigurărilor, participarea la licitații publice și pentru emiterea actelor de reglementare de mediu.

Registrul național electronic de mediu e o bază de date gratuită și deschisă publicului ce conține toate reglementările care stau la baza desfășurării unei activități cu impact asupra mediului. Registrul va putea fi consultat de toate instituțiile, persoanele fizice / juridice, societatea civilă interesată pentru a se asigura conformitatea cu legea și sesizarea instituțiilor interesate cu privire la posibile încălcări ale legii.

Antreprenorul sucevean, Ștefan Mandachi, sare în ajutorul refugiaților ucraineni care vin în Suceava. Acesta le asigură o masă caldă la restaurantul său și cazare gratuită la hotel. Mai mult decât atât, sunt primiți și refugiații cu animale de companie.

„La hotelul nostru din Suceava am cazat gratuit deja primii patru refugiați: soț, soție, copil, bunică. Locurile sunt limitate, nu am fost pregătiți și există deja multe rezervări prealabile( inclusiv ucraineni). Subliniez, prioritate sunt cazurile de refugiați cu câini și pisici.. Vom construi până luni 30 de țarcuri și cuști pentru „câinii refugiați” unde ar intra cam 40-50 de animale. Asta în primă fază!

La restaurantul Spartan din centrul Sucevei, poate servi gratuit o masă caldă orice cetățean ucrainean care prezintă un act de identitate.

De asemenea, vom pune la dispoziție gratuit o sală de evenimente de 1000 mp pentru paturi, dacă ne cer autoritățile”, a scris acesta pe Instagram.