Mănușile lui Bernie Sanders: „Privilegiul omului alb!”

Ținuta lui Bernie Sanders de la inaugurarea președintelui Biden este criticată acum foarte aspru într-un material de opinie publicat de San Francisco Chronicle.

Metaforic vorbind, acum faima mănușilor lui Bernie Sanders capătă o turnură negativă, iar senatorul de Vermont e făcut KO! O profesoară de liceu din San Francisco – unul dintre cele mai liberale orașe americane, a provocat controverse după ce a afirmat că senatorul Bernie Sanders a etalat „privilegiul omului alb” atunci când a participat la inaugurarea președintelui Joe Biden îmbrăcat într-o haină de iarnă și purtând mănuși de lână.

Momentul care l-a făcut celebru

În timpul ceremoniei de învestitură a președintelui Joe Biden la Washington, în urmă cu două săptămâni, senatorul Sanders a fost imortalizat de fotograful AFP Brendan Smialowski în timp ce stătea singur, cu braţele încrucişate, îmbrăcat cu o haină groasă de iarnă.

Momentul a inspirat mii de fotomontaje comice în toată lumea și l-a transformat pe Sanders într-o vedetă pe internet. Atracția principală a reprezentat-o însă perechea de mănuși purtată de senator – din lână reciclată, căptușită cu material vătuit obținut din sticle de plastic reciclate, primite drept consolare după ce Sanders a pierdut în fața lui Hillary Clinton în alegerile primare ale democraților pentru alegerile prezidențiale din 2016.

Un bărbat alb cu privilegii

În articolul de opinie publicat de San Francisco Chronicle, Ingrid Seyer-Ochi a scris că mulți oameni fără privilegii „nu ar putea să se îmbrace așa cum a făcut Sanders într-o astfel de ocazie,” ea descriindu-l pe senatorul de Vermont drept „un bărbat alb bogat, incredibil de bine educat și cu privilegii.”

Materialul scris de Seyer-Ochi a fost criticat intens de internauți revoltați de „absurdul” opinei sale.

Senatorul Sanders nu este un răzvrătit supremacist alb. Dar el manifestă privilegiul, privilegiul omului alb, privilegiul masculin și privilegiul de clasă, în moduri pe care elevii mei le-au putea vedea și simți,” a afirmat Seyer-Ochi. Ea a adăugat că decizia senatorului de a purta mănușile tricotate și haina de iarnă „au fost integrate în discuția sa din clasă despre diversitate și discriminarea în Statele Unite”.

Am vorbit despre gen și despre posibilele semnificații ale ținutei alese de vicepreședinta Kamala Harris, de dr. Jill Biden, de nepoatele lui Biden, Michelle Obama, Amanda Gorman și altele. Ne-am referit la femeile luptătoare care au inspirat aceste femei, la culorile diplomelor lor educaționale și ansamblurile lor monocromatice care reflectă putere pură,” a scris Seyer-Ochi, referindu-se la discuțiile avute cu elevii ei.

Vulnerabilitatea democrației

Fostă profesoară la UC Berkeley, Seyer-Ochi a mai scris că „a fost nedumerită și a clocotit de mânie” în legătură cu atenția acordată atitudinii senatorului Sanders la ceremonia de învestitură, pe care a urmărit-o împreună cu elevii săi. Inițial, în Ziua Inaugurării, Seyer-Ochi a spus că clasa ei a vorbit despre semnificațiile mai profunde ale acelei zilei istorice, inclusiv despre „vulnerabilitatea democrației”, „puterea ritualului” și gen.

Profesoara merge mai departe și vorbește chiar și despre meme-urile cu subiectul Sanders:„Printre toate știrile și fluxurile noastre de pe rețelele de socializare, era Bernie: meme cu Bernie, hanorace Bernie, dragoste nesfârșită pentru Bernie. Am fost nedumerită și am dat în clocot ca individ în timp ce mă străduiam să fiu cea mai bună profesoară posibilă. Nu cunosc mulți oameni săraci, de clasă muncitoare sau femei sau din cei care se luptă pentru a fi luați în serios care ar putea apărea la inaugurarea celui de-al 46-lea președinte îmbrăcați ca Bernie. Cu excepția cazului în care aceiași oameni aveau privilegii. Ceea ce nu au”.

Istoricul „fashion” al mănușilor

Jennifer Ellis, creatoarea mănușilor, știa, prin intermediul unor cunoștințe comune, că lui Bernie Sanders îi plăceau mănușile, așa că i-a dăruit o pereche. Apoi, anul trecut, când Bernie și-a încercat din nou șansa în cursa prezidențială, Ellis a aflat că el a împrumutat mănușile cuiva care avea mâinile înghețate. „Am fost atât de emoționată încât i-am trimis alte 10 perechi,” a declarat femeia.

Senatorul progresist a reușit ulterior să strângă 1,8 milioane de dolari din vânzarea produselor cu celebra fotografie de la inaugurarea lui Biden, pe care a anunțat că îi va dona organizaţiilor caritabile. Tricouri, pulovere şi alte produse au fost puse în vânzare pe site-ul său pe 21 ianuarie şi stocurile s-au epuizat în 30 de minute.

Revenind la profesoară, pe scurt, aceasta l-a descris pe Bernie Sanders drept „un bărbat alb bogat, incredibil de bine educat și cu privilegii, care apare probabil pentru cel mai important ritual al deceniului, într-o jachetă pufoasă și mănuși uriașe… distant nu numai prin regulile de distanțare socială, ci și prin atitudinea și ținuta sa”. Deja americanii și nu numai ei nu mai știu ce să înțeleagă din toată această poveste și di întregul ansamblu al „poveștii”…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Ultimele articole