Strânsă cu mari sacrificii, trebuie să-i știi povestea: Colecția pictorului Ion Pacea, la licitație

Publicat: 18 nov. 2021, 23:00, de Autor: Roxana Roseti, în LIFESTYLE , ? cititori
Strânsă cu mari sacrificii, trebuie să-i știi povestea: Colecția pictorului Ion Pacea, la licitație

134 de piese care au întregit colecția de artă Ion și Lucrezia Pacea – clasici ai perioadei contemporane, artiști desăvârșiți, mari colecționari – sunt scoase la licitație.

Piesele, care provin din una dintre cele mai mari colecții de artă a unei familii de artiști, sunt scoase la vânzare în cadrul Licitației Colecției de Artă Lucrezia și Ion Pacea – partea a III-a.

Familia Pacea a demonstrat o adevărată pasiune pentru a colecționa, în toate domeniile artei, începând să adune încă din tinerețe, la începutul anilor ’50, cu mari sacrificii. Astăzi, o selecție din colecția care a fost lăsată moștenire se află în expoziție la Palatul Cesianu-Racoviță, până marți, 23 noiembrie, când va fi licitată pe platforma Artmark Live. O valoroasă operă a colecției o reprezintă „Natură statică cu măr, cuțit și călimară”, semnată Theodor Pallady (pe care Ion Pacea se întâmpla să-l surprindă în Grădina Cișmigiu lucrând), ce provine din colecția istorică a prințului Grigore Ghica.

Opera are un preț de pornire de 15.000 de euro. Pictorul Ion Pacea însuși este prezent în licitația actuală cu două lucrări emblematice pentru stilul său, păstrate pentru interioarele casei sale: „Bărci la mal” – ce are un preț de pornire de 1.200 de euro, dar și „Natură statică cu scoică”, care pornește în licitație de la 1.500 de euro.

Icoane vechi, covoare, piese de mobilier

Mai departe, eclectica colecție este compusă și din icoane vechi, printre care se numără una ce datează de la sfârșitul sec. XVII din nordul Maramureșului și are un preț de pornire de 2.000 de euro. Apoi, mai figurează și covoare tradiționale, remarcabil făcându-se covorul oltenesc din lână, cu decor atipic în care este ilustrat un cuplu de miri, păsări și motive vegetale, realizat la începutul sec. XX și care are un preț de pornire de 600 de euro.

Nu în ultimul rând, colecția Pacea mai conține rare obiecte decorative sau piese de mobilier în manieră Empire sau Louis XVI. Cea mai veche piesă care a făcut parte din colecția familiei Ion și Lucrezia Pacea este o amforă grecească din secolul III î.e.n. și are un preț de pornire, în licitație, de 500 de euro.