Strategia naţională de combatere a crimei organizate a fost finalizată. Mesajul lui Predoiu

Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, a anunțat că strategia națională de combatere a crimei organizate la care a lucrat un grup de specialiști din cadrul MAI și MJ a fost finalizată.

Ministrul Justiţiei a participat, joi, la semnarea acordurilor de cooperare dintre Agenţia Naţională Împotriva Traficului de Persoane (ANTIP) şi Biserica Ortodoxă Română, respectiv Primăria Municipiului Bucureşti, pentru combaterea şi prevenirea traficului de persoane şi protecţia victimelor.

„Sunt în măsură să vă prezint faptul că şi Ministerul Justiţiei, alături de alte instituţii, în limita puterilor şi competenţelor legale, a întreprins în acest an fapte notabile în sensul combaterii crimei organizate şi traficului de persoane.

Aş putea spune că în anul în curs, în România, un întreg sistem s-a pus în mişcare pentru a riposta împotriva crimei organizate şi traficului de persoane. (…) Un grup interinstituţional de lucru a fost organizat, el a lucrat în ultimele luni pentru elaborarea unei strategii naţionale împotriva crimei organizate, implicit a traficului de persoane.

 Un al doilea grup de tip operativ a fost organizat între instituţiile cu atribuţii operative în domeniu. (…) Pot anunţa astăzi că grupul de lucru coordonat de Ministerul Justiţiei alături de Ministerul Afacerilor Interne a finalizat Strategia naţională de combatere a crimei organizate, care va fi pusă în scurt timp în dezbatere publică.

Această strategie include obiective pe termen scurt şi pe termen lung, include atât activităţi de combatere, cât şi de prevenire, dar şi pilonul de protecţia victimelor”, a menţionat Predoiu.

Marcel Vela: Nu trebuie să uităm sacrificiile generaţiilor anterioare

La rândul său, ministrul de Interne, Marcel Vela, a declarat că semnarea celor două acorduri reprezintă un demers care conferă garanţia unui viitor mai sigur şi creşterea gradului de implicare a instituţiilor statului pentru prevenirea şi combaterea traficului de fiinţe umane şi ajutorarea victimelor, indiferent de vârstă, gen sau clasă socială.

„Importanţa acestui demers este accentuată de faptul că astăzi este Ziua Internaţională a Drepturilor Omului, zi cu mare încărcătură istorică, pe care trebuie să o evidenţiem şi totodată să luptăm pentru garantarea tuturor drepturilor.

Nu trebuie să uităm sacrificiile generaţiilor anterioare, toate transformările prin care lumea a trecut de-a lungul timpului şi care ne-au marcat existenţa şi evoluţia în societate.

 Drepturile omului sunt universal-valabile – dreptul la viaţă, dreptul la sănătate, dreptul la educaţie şi cultură, dreptul la siguranţă şi protecţie sunt doar câteva dintre cele mai importante. Drepturile omului sunt cele care consolidează un viitor sigur, curat şi civilizat. Gravitatea şi urmările traficului de persoane determină ca acţiunile noastre să se intensifice”, a afirmat Vela.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Un autocar cu 44 de pasageri a luat foc pe A1,...

Un autocar în care se aflau 44 de pasageri a luat foc marți dimineață, pe autostrada A1, între Sebeș și Sibiu. Călătorii au reușit...

Eveniment: 60 de universităţi din România îşi vor prezenta oferta educaţională...

Un număr de 60 de universităţi cu peste 6.000 de programe de studiu pentru licenţă, masterat şi doctorat îşi vor prezenta oferta educaţională online,...