Strategia pentru piaţa de capital ar putea aduce la buget venituri suplimentare de 2,7 miliarde lei în 2022

Ministerul Finanţelor (MF) a elaborat, în parteneriat cu Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), Strategia naţională pentru dezvoltarea pieţei de capital din România în perioada 2022-2026, care ar urma să aducă la buget un plus de venituri de 2,7 miliarde de lei în acest an.

„Scopul primordial al Strategiei a fost construcţia unui set de măsuri de reglementare care să asigure un cadru coerent pentru dezvoltarea pieţei de capital. Elementele de îmbunătăţire cuprinse în strategie vizează facilitarea accesului la finanţare, precum şi simplificarea regulilor existente şi reducerea incertitudinilor juridice. Piaţa de capital este o alternativă bună şi, sperăm noi, prin această Strategie, una mult mai accesibilă pentru asigurarea necesarului de finanţare din partea mediului privat”, a declarat Adrian Câciu, ministrul Finanţelor.

Strategia a beneficiat de asistenţă tehnică acordată de Organizaţia de Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) şi este conturată în jurul a nouă obiective: îmbunătăţirea condiţiilor pentru listarea pe piaţa de capital; creşterea lichidităţii pe piaţa secundară; promovarea, dezvoltarea şi creşterea unei pieţe active a IMM-urilor; promovarea economiilor în rândul investitorilor persoane fizice; creşterea rolului investitorilor instituţionali; facilitarea finanţării pe termen lung prin mecanisme de piaţă; susţinerea digitalizării şi a inovaţiei financiare; susţinerea dezvoltării pieţei locale de capital privat (private equity) şi de capital de risc (venture capital); stimularea investiţiilor verzi.

Potrivit comunicatului, elaborarea Strategiei este pasul final, dintr-un proces de trei etape, derulate pe parcursul a doi ani. Prima etapă a constat în elaborarea de către OCDE a unui raport privind caracteristicile cheie ale sectorului corporativ, accesul la finanţare şi starea actuală a pieţei de capital din România. Etapa a fost finalizată în februarie 2021, iar raportul de analiză a sectorului corporativ românesc a inclus şi o analiză detaliată a evoluţiei pieţelor de oferte publice primare şi secundare de capital privat şi a pieţelor de obligaţiuni corporative.

În ce-a de-a doua etapă a fost prezentat Raportul diagnostic privind problemele structurale şi barierele semnificative în dezvoltarea pieţei de capital din România.

Potrivit notei de fundamentare, orizontul de timp pentru ducerea la îndeplinire a obiectivelor a fost stabilit pentru fiecare obiectiv specific în parte, fiind avute în vedere, după caz, termene de implementare scurte (1 an), medii (2,5 ani) sau lungi (4,5 ani). Termenul limită pentru implementarea Strategiei naţionale pentru dezvoltarea pieţei de capital din România în integralitatea sa este 31 decembrie 2026.

De asemenea, aceasta ar urma să aibă un impact financiar pozitiv asupra bugetului în anul curent şi în următorii ani. Astfel, în anul curent ar trebui să aducă la buget venituri de 2,7 miliarde de lei, din care 1,1 miliarde de lei din impozitul pe profit şi 1,6 miliarde de lei din impozitul pe venit.
În anii următori ar trebui să genereze venituri la buget de 3,4 miliarde de lei, 3,8 miliarde de lei, respectiv 3,7 miliarde de lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Atac cu 130 de rachete în Tel Aviv. Ambasadorul Israelului în...

Ploaie de rachete lansate din Fâşia Gaza spre metropola israeliană Tel Aviv. Mişcarea islamistă Hamas a anunţat marţi seara că a lansat 130 de...
Wizz Air introduce trei curse noi din Cluj Napoca

Care este numărul de telefon al Wizz Air pentru România fără...

Călătorii care au întrebări sau nelămuri legate de rezervările de bilete de avion de la Wiz Air întâmpină, de regulă, dificultăți în a contacta...