Studenții români, peste cei de la MIT. Ai noștri au luat argintul la Olimpiada Internațională de Informatică de la Moscova

Publicat: 09 oct. 2021, 11:01, de Mihaela Verdes, în Educație , ? cititori
Studenții români, peste cei de la MIT. Ai noștri au luat argintul la Olimpiada Internațională de Informatică de la Moscova

Trei studenți ai Facultății de Matematică și Informatică din București au câștigat medalia de argint la Olimpiada Internațională de Informatică de la Moscova. Cei trei sunt: Lucian Bicsi, Theodor Moroianu și Livia Măgureanu.

Teodor Moroianu, medaliat cu argint la Olimpiada de Informatică: „Performanța e rezultatul a doi ani de muncă destul de intenși. Adică săptămânal, cel puțin, am discutat, am făcut simulări de concurs, am discutat probleme și faptul că performanța e și bine văzută, adică e cea mai bună performanță din universitatea noastră în 20 de ani, mă bucură foarte mult”.

Românii au fost primii care au reuşit să rezolve două dintre problemele din concurs.

Lucian Bicsi, medaliat cu argint la Olimpiada de Informatică: Eu sunt la a doua participare în finala acestui concurs. Parte din mine încă nu conștientizează în totalitate rezultatul pe care l-am obținut. E cu siguranță un rezultat spectaculos și pentru noi”.

Argintul, dintre 50.000 de studenți

Au trecut prin mai multe etape până în finala celei mai importante competiții de programare, care s-a desfășurat la Moscova. Au participat 50 de mii de studenți, adică aproximativ 16.000 de echipe din 111 țări.

Adrian Budău, antrenor:„ Nivelul de dificultate este cu siguranță altul. Anumite probleme, cele mai simple din concurs, ar putea fi rezolvate cu cunoștințele din facultate, dar nivelul la care se ridică dificultatea concursului, da, necesită pregătire în particular”.

Rezultatul se traduce prin sute de ore de pregătire, dar și multă pasiune, la care s-a adăugat piedica pusă de pandemie, pentru că o perioadă nu s-au mai putut întâlni.

Livia Măgureanu, medaliată cu argint la Olimpiada de Informatică: „A trebuit să dăm simulări pe Zoom sau Google meet, în orice caz, de la distanță, ceea ce e o experiență foarte diferită de a le da în persoană, e un pic mai greu, nu mi se pare că se comunică la fel de bine”.

Studenții antrenați de Adrian Budău au surclasat universități de top din întreaga lume, precum Massachusetts Institute of Technology din Statele Unite ale Americii.