Studiu: Al doilea booster îi protejează pe vârstnici de COVID-19, însă nivelul de protecţie scade rapid

Cea de-a patra doză a vaccinului Pfizer-BioNTech a determinat o scădere a ratelor COVID-19 în rândul persoanelor vârstnice, însă protecţia oferită împotriva riscului de infectare pare să fie de scurtă durată, informează Reuters, scrie Agerpres.

Protecţia oferită de al doilea booster împotriva riscului de infectare a început să scadă după patru săptămâni, au precizat cercetătorii israelieni într-un studiu publicat marţi în New England Journal of Medicine.

În schimb, protecţia împotriva formelor severe de COVID-19 nu a scăzut în primele şase săptămâni după administrarea celui de-al doilea booster, însă autorii studiului sunt de părere că oamenii de ştiinţă au nevoie de mai multe cercetări pentru a evalua protecţia pe termen lung oferită de cea de-a patra doză a acestui vaccin.

Autorii studiului, realizat pe aproximativ 1,3 milioane de persoane cu vârste de peste 60 de ani, a analizat datele medicale furnizate de Ministerul Sănătăţii din Israel între 10 ianuarie şi 2 martie, o perioadă în care varianta Omicron a noului coronavirus era predominantă în această ţară.

Studiul a fost publicat cu o zi înainte de o reuniune a reprezentanţilor Agenţiei americane pentru alimente şi medicamente (FDA), care se vor întruni miercuri pentru a discuta despre necesitatea administrării unor doze de supra-rapel suplimentare, la o săptămână după ce Statele Unite au autorizat cel de-al doilea booster pentru persoanele de peste 50 de ani în contextul răspândirii rapide a subvariantei Omicron BA.2.

Miniştrii Sănătăţii din Europa au îndemnat la rândul lor guvernele ţărilor din UE să sprijine administrarea celui de-al doilea booster în rândul persoanelor de peste 60 de ani.

Dintre ţările din Asia, Coreea de Sud a început să administreze a patra doză a vaccinurilor anti-COVID-19 încă din luna februarie, iar Singapore a anunţat că al doilea booster urmează să fie administrat în curând persoanelor de peste 80 de ani.

Un alt studiu realizat în Israel a arătat luna trecută că vârstnicii care au primit cel de-al doilea booster al vaccinului anti-COVID-19 dezvoltat de Pfizer-BioNTech au prezentat o rată de mortalitate cu 78% mai mică decât cei care au primit un singur booster.

Israelul a început să administreze al doilea booster încă din luna ianuarie.

Mai multe articole...

Cele mai noi articole

Statul își vinde pe nimic partea din UM Drăgășani, deținută până...

Guvernul adoptă azi o Hotărâre privind aprobarea bugetului de venituri şi cheltuieli aferent activităţii de privatizare al Ministerului Economiei, Antreprenoriatului si Turismului pe anul...

Ana Birchall a demisionat de la Nuclearelectrica! Ce a supărat-o

Fostul ministru al Justiției, Ana Birchall, a rezistat la Nuclearelectrica doi ani și două luni. Azi și-a anunțat plecarea. Ana Birchall a anunțat că...