Studiu. Apele Dunării aduc anual în România aproape 100 de tone de plastic

Un studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați confirmă un dezastru ecologic pe care îl bănuiam, dar despre care nu aveam informații precise, că apele Dunării aduc în România cantități impresionate de plastic.

Centrul de Cercetare „Rexdan” din cadrul Universității „Dunărea de Jos” din Galați a realizat, în colaborare cu asociațiile „Mai Mult Verde și „Global Water Partnership România” (Asociația Parteneriatul Global al Apei din România) în cadrul programului „Cu Apele Curate” susținut de Lidl România, un studiu privind poluarea cu plastic a Dunării pe sectorul din România.

Concluzia cercetătorilor care au realizat studiul este că aproape 100 de tone de plastic și microplastic sunt aduse anual de apele Dunării pe teritoriul României.

Potrivit cercetătorilor de la Universitatea „Dunărea de Jos”, pe sectorul românesc al Dunării sunt transportate în medie 48,5 tone de microplastic și 48 tone de macroplastic în fiecare an, cele mai mari cantități fiind înregistrate la stația de prelevare Moldova Veche, aproape de intrarea Dunării în țară.

„Probele de aluviuni recoltate din zona Moldova Veche au conținut cantități de câteva ori mai mari, atât microplastic cât și macroplastic, decât cele din zonele Gruia și Isaccea.

Aceste rezultatele au arătat că bazinele Porțile de Fier I și II servesc ca rezervoare temporare pentru deșeurile de plastic. Concentrații ridicate de microplastic au fost găsite la suprafața apei și la adâncimi mai mari, indicând faptul că microplasticele sunt transportate cel mai probabil fixate pe aluviuni minerale, floră și faună, cu un impact major asupra biosferei acvatice”, se spune în comunicatul Universității din Galați.

„Polietilena” și „Polipropilena” sunt prezente în majoritatea probelor prelevate din Dunăre

„Polietilena” a fost identificată în toate probele analizate prin metode spectrometrice, în proporție de 52-86%. Acest polimer este întâlnit în majoritatea ambalajelor alimentare și produselor de uz casnic precum pungile și recipientele.

„Polipropilena”, prezentă în majoritatea probelor, în proporție de 12-26%, se găsește în compoziția materialelor utilizate la obținerea unor produse precum capace, dopuri, electrocasnice, bare și țevi.

Cel mai extins studiu realizat în România în legătură cu poluarea Dunării cu plastic

Studiul a fost cel mai extins de acest fel realizat în România., acesta fiind realizat pe parcursul a cinci sezoane în perioada 2022-2023, cu 14 campanii de prelevare (135 de probe), în trei secțiuni de-a lungul Dunării românești în locațiile: Moldova Nouă, Gruia și Isaccea.

Acest studiu a fost inspirat de un studiu anterior realizat în Austria și care a implicat eforturi considerabile din partea Universității „Dunărea de Jos” din Galați prin Centrul de Cercetare „Rexdan”, Administrația Fluvială a Dunării de Jos (AFDJ), Institutul National de Hidrologie și Gospodarire a Apelor (INHGA), Universitatea de Resurse Naturale şi Ştiinţe ale Vieţii din Viena (BOKU) și alți parteneri.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole