Studiu: Combinarea serurilor AstraZeneca și Pfizer provoacă mai multe efecte adverse decât varianta standard cu 2 doze din același vaccin

Publicat: 14 mai 2021, 07:15, de Mădălina Bălăceanu, în COVID 19 , ? cititori
Studiu: Combinarea serurilor AstraZeneca și Pfizer provoacă mai multe efecte adverse decât varianta standard cu 2 doze din același vaccin

Combinarea dozelor de vaccin împotriva COVID-19 crește riscul dezvoltării simptomelor uşoare până la moderate la cei care au primit seruri diferite la prima şi a doua doză, arată date preliminare ale unui studiu britanic.

Studiul scoate în evidență faptul că atunci când sunt administrate la un interval de patru săptămâni, ambele variante de vaccinare, Pfizer/BioNTech urmat de Oxford/AstraZeneca, şi Oxford/AstraZeneca urmat de Pfizer/BioNTech, au provocat mai multe reacţii frecvente după a doua doză .

Reacţiile au inclus simptome precum frisoane, oboseală, dureri de cap şi stare febrilă şi au fost de scurtă durată, potrivit unei evaluări preliminare publicate în The Lancet, conform Agerpres.

Orice reacţie adversă a fost de scurtă durată şi nu au existat alte îngrijorări cu privire la siguranţa vaccinurilor, au afirmat cercetătorii.

Studiul raportează constatări de reactogenitate, modul în care oamenii se simt după vaccin, şi nu constatări de imunogenitate, adică în ce măsură dozele combinate induc un răspuns imun.

„Deşi aceasta este o parte secundară a ceea ce încercăm să arătăm prin aceste studii, este important să informăm oamenii în legătură cu aceste date, în special pe măsură ce planificările de doze mixte sunt luate în considerare în mai multe ţări”, a declarat principalul autor al studiului, Matthew Snape.