Studiu: Coronavirusul nu se poate transmite prin cornee

Un studiu publicat în revista Cell Reports de cercetătorii de la Facultatea de Medicină din cadrul Universităţii Washington din St. Louis arată că virusul SARS-CoV-2 nu poate fi transmis prin cornee.

Conform Xinhua și Agerpres, cercetătorii au încercat să afle dacă coronavirusul poate trece de țesuturile de cornee așa cum alte virusuri o pot face.

Oamenii de știință au testat expunerea ţesutului ocular la diverse tipuri de virusuri. Aceștia au descoperit câteva substanţe-cheie în ţesuturile de cornee care pot stimula sau inhiba înmulțirea virusului.

Una din substanțe care inhibă se numeşte interferon lambda și funcționează în cazul anumitor vuriși. În cazul SARS-CoV-2, concentraţiile acestei substanţe nu au avut niciun efect de multiplicare a virusului.

Această descoperire sugerează că maladia COVID-19 nu poate fi transmisă prin transplant de cornee sau prin proceduri similare realizate la nivelul globului ocular.

„Datele noastre sugerează că noul coronavirus nu pare să fie capabil să penetreze corneea”, a declarat Rajendra S. Apte, profesor la catedra de Oftalmologie şi Ştiinţe Vizuale din cadrul universităţii menţionate.

Cercetătorii vor continua însă studiile în acest domeniu.

„Este important să respectăm ceea ce virusul poate să facă şi trebuie să luăm măsuri corespunzătoare de precauţie”, a declarat coordonatorul studiului, Jonathan J. Miner, profesor-asistent la Facultatea de medicină, microbiologie moleculară, patologie şi imunologie din cadrul Universităţii Washington din St. Louis.

„Am putea să descoperim că membranele acoperitoare ale ochiului nu sunt create neapărat pentru a proteja împotriva infecţiilor în rândul comunităţii generale, dar studiile noastre se află abia la început. Avem nevoie de studii clinice mai ample care să ne ajute să înţelegem mai bine toate rutele posibile de transmitere folosite de SARS-CoV-2, inclusiv ochiul”, a adăugat profesorul american.

Mai multe articole...

Cele mai noi articole

Soft pentru estimarea distrugerilor de cladiri in razboi, creat la Galati

Soft pentru estimarea distrugerilor de clădiri în război, creat la Universitatea...

Estimarea distrugerilor provocate de în război de atacurile cu drone și rachete sau bombardamente poate fi realizată cu ajutorul unei aplicații create de un...
Horoscopul zilei de 28 martie: Ce vă așteaptă în universul astrologic

Horoscopul zilei de 28 martie: Ce vă așteaptă în universul astrologic

Astrologii au analizat constelațiile și pozițiile planetelor pentru a dezvălui ce rezervă ziua de mâine pentru fiecare zodie. Iată previziunile pentru 28 martie 2024. Berbec Energia...