Studiu: Covid-19 în timpul sarcinii dublează riscul nașterii unui copil mort

Riscul nașterii unui copil mort este de aproximativ două ori mai mare în cazul unei femei însărcinate cu Covid-19, comparativ cu cele care nu au avut această boală, potrivit unui vast studiu al autorităților sanitare americane, publicat săptămâna trecută, transmite Europe 1.

Agenția pentru sănătate publică consideră un copil născut mor plecând de la a 20-a săptămână de sarcină.

Centrele pentru prevenirea și lupta contra bolilor (CDC) din SUA au analizat peste 1,2 milioane de sarcini între martie 2020 și septembrie 2021, pornind de la baza de date a spitalelor.

În general, cazurile de copii născuți morți sunt rare (0,65% nașteri, respectiv 8.150). Dar acest risc este 1,90 ori mai mare în cazul femeilor afectate de Covid-19. Concret, în perioada analizată, 1,26% mai multe nașteri de copii morți în cazul femeilor cu Covid-19, față de 0,64, la celelalte femei.

Varianta Delta

Varianta Delta mărește acest risc, avertizează CDC, care au analizat datele înainte și după ce varianta Delta a devenit dominantă în SUA, începând din iulie 2021. Comparativ cu femeile neinfectate, riscul a crescut de  1,47 ori în cazul mamelor pozitive la Covid-19 în perioada pre-Delta și de 4,04  ori atunci când varianta a devenit predominantă. ”Sunt necesare studii suplimentare pentru a examina rolul complicațiilor maternale legate de Covid-19 asupra riscului unui copil născut mort”, notează CDC.

Anterior, unele studii sugerau că o cauză a acestui fenomen ar fi în special o inflamare și o diminuare a fluxului sanguin spre placentă. Studiul CDC este cel mai important care, până acum, a demonstrat legătura între copiii născuți morți și Covid-19.

 Autoritățile sanitare americane recomandă insistent femeilor însărcinate să se vaccineze contra Covid-19, înainte sau în timpul sarcinii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Un autocar cu 44 de pasageri a luat foc pe A1,...

Un autocar în care se aflau 44 de pasageri a luat foc marți dimineață, pe autostrada A1, între Sebeș și Sibiu. Călătorii au reușit...
Austria este una dintre țările care se opune ca România să adere la spațiul Schngen SURSA FOTO: https://www.schengenvisainfo.com/

Ce a cerut Austria ca România să intre în Spațiul Schengen

Refuzul categoric al Austriei de a intra România în Spațiul Schengen ascunde o mulțime de interese economice și financiare uriașe. Potrivit informațiilor noastre provenite din...