STUDIU: Discriminarea afectează sănătatea mintală a tinerilor

Publicat: 10 nov. 2021, 07:01, de Mădălina Bălăceanu, în ACTUALITATE , ? cititori
STUDIU: Discriminarea afectează sănătatea mintală a tinerilor

Un studiu american dat publicităţii luni şi citat de CNN arată că tinerii care trec prin discriminare în mod frecvent (cel puţin de câteva ori pe lună) au risc crescut de a fi diagnosticaţi cu o afecţiune mintală şi, mai des, de a suferi de stres psihologic cronic în comparaţie cu cei care nu sunt discriminaţi sau sunt mai puţin expuşi acestui tip de abuz.

Discriminarea este un fenomen complex, poate fi pe baza greutăţii corporale, genului, etniei, vârstei, pentru a numit doar câteva criterii; poate fi directă sau indirectă, singulară sau multiplă, structurală sau instituţională.

Însă, în cadrul studiului de faţă, discriminarea este definită mai îngust decât este ea prevăzută în legile internaţionale sau naţionale, dar este un punct bun de plecare în ceea ce priveşte discriminarea interpersonală, la nivel de grup: „comportamentul unor persoane dintr-un anumit grup care are ca scop crearea unui climat nociv pentru membrii altui grup”.

Aşadar, studiul mai arată şi că orice tip de discriminare afectează starea de sănătate generală a victimelor. Afectaţi, tinerii discriminaţi tind să consume alcool sau să ia droguri de mare risc.

Studiul a urmărit cei circa 1.800 de tineri americani timp de o decadă: de când aveau 18 ani ani, până la 28 de ani, conform Mediafax.ro.

93% din participanţi au spus că au fost discriminaţi de-a lungul a zece ani (indiferent de culoarea pielii).

Cel mai des, motivul discriminării este vârsta, urmat de aspectul fizic, sexismul şi rasismul. Rezultatele cercetării deschid noi dialoguri, întrucât, se credea că persoanele vârstnice sunt discriminate mai des decât tinerii.

Un total de 1.834 de tineri din Statele Unite au participat la studiu.

Studiul a urmărit cei circa 1.800 de tineri americani timp de o decadă: de când aveau 18 ani ani, până la 28 de ani.