Studiu: Medicamente de ultimă generație contra HIV, utile și în lupta cu SARS-COV-2

Publicat: 30 mart. 2022, 09:31, de Magda Marincovici, în ACTUALITATE , ? cititori
Studiu: Medicamente de ultimă generație contra HIV, utile și în lupta cu SARS-COV-2

Unele medicamente împotriva HIV ar avea capacitatea de a preveni infectările cu SARS-COV-2, ceea ce ar putea să fie o explicație a faptului că, deși sunt vulnerabile la infecții, persoanele cu HIV par să nu prezinte un risc mai mare de a face o formă severă de Covid-19, transmite Reuters.

Studiul a fost realizat în Franța pe un lot de 500 de pesoane cu HIV. O treime dintre acestea au primit un trtament pe termen lung cu inhibitoare de protează, parte a terapiei antivirale.

Într-un an de observații, autorii studiului au constatat că 12% dintre participanții care luau inhibitori de protează s-au infectat cu coronavirus, față de 22% în grupul celor care nu primeau aceste medicamente. Patru pacienți din cel de-al doilea grup au fost spitalizați cu Covid-19.

După analizarea altor factori de risc, s-a constatat că persoanele care luau inhibitori de protează au prezentat un risc cu 70% mai scăzut de a fi infectate cu coronavirus, comparativ cu pacienţii care nu luau aceste medicamente, conform datelor programate pentru prezentare la Congresul European de Microbiologie Clinică şi Boli Infecţioase.

Unele tratamente noi împotriva COVID-19 folosesc inhibitori de protează care împiedică multiplicarea virusului.

„Medicamente inhibitoare de protează sunt utilizate de foarte mult timp, au un profil bun de siguranţă şi sunt în general bine tolerate”, a declarat dr. Steve Nguala de la Spitalul din Villeneuve-Saint-Georges.