Studiu: Pierderea mirosului ar putea fi ceva liniștitor

Publicat: 25 sept. 2020, 19:10, de Roxana Roseti, în COVID 19 , ? cititori
Studiu: Pierderea mirosului ar putea fi ceva liniștitor

Pierderea mirosului este asociată cu multe cazuri de Covid-19, dar acest simptom s-ar putea dovedi destul de liniștitor, potrivit unui nou studiu franco-belgian.

Anosmia sau pierderea mirosului – un simptom frecvent asociat cu noul coronavirus esteceva „de bine”, conform studiului realizat de medicii de la spitalul Foch din Franța, în colaborare cu cei de la Universitatea Mons din Belgia. Cercetarea a presupus studierea evoluției  stării de sănătate a 1.300 de pacienți cu Covid-19. Aceștia au fost clasificați în patru grupuri, în funcție de nivelul de severitate al simptomelor lor. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), cazurile „ușoare” sunt cele care pot rămâne acasă, cele „moderate” au unele dificultăți de respirație, cele „severe” necesită administrarea ocazională de oxigen în spital, iar cele „foarte severe au nevoie de terapie intensivă sau reanimare”.

O reacție imunitară puternică

Rezultatele au arătat că pierderea mirosului este frecvent asociată cu forme moderate ale bolii, 70 până la 85% dintre pacienții care prezintă acest simptom fiind mai puțin afectați de o formă severă. În schimb, pentru ​​cele mai critice cazuri, acest simptom este mai rar și a fost identificat doar la 10-15% dintre pacienți, conform lci.fr. Pentru a explica aceste tendințe, autorii studiului evocă în special faptul că virusul, trecând prin nas, a generat local o reacție imunitară puternică. provocând această anosmie, limitând în același timp infectarea la bulbul olfactiv și împiedicând virusul să-și continue drumul, potrivit lui Jérôme Lechien, medic ORL la spitalul Foch și cel care a condus studiul.