Studiu: Plasturele-vaccin anti-Covid, testat pe șoareci

Un studiu, efectuat pe șoareci, ne propune plasturele ca vaccin anti-Covid. Studiul, publicat la sfârșitul săptămânii trecute în revista ”Science Advances”, are rezultate promițătoare.

Plasturele  este sub forma unui pătrat de 1cm/1cm, din plastic, ce are pe suprafața 5.000 ”vârfuri” minuscule, atât de mici încât nu pot fi văzute. Este descrierea pe care o face pentru AFP doctorul David Muller, co-autor al studiului și virusolog la Universitatea Queensland, Australia.

Aceste ”vârfuri” au fost acoperite cu vaccin, care pătrund în piele. Plasturele se pune folosind un aplicator. Senzația resimțită este ușoară, comparabilă cu cea a unei zgârâieturi pe piele.

Cercetătorii au folosit un vaccin sub-unitar, reproducând o proteină proprie virusului SARS-CoV-2, proteina spike.

S-au folosit două grupe: Un grup cu șoareci care au fost vaccinați cu ajutorul plasturelui (aplicat timp de două minute) și al doilea grup, șoareci vaccinați cu ajutorul acului.

Pentru șoarecii din prima grupă, autorii spun că, în privința anticorpilor, au obținut un răspuns foarte puternic, inclusiv în plămâni, ceea ce este important în cazul Covid-19. Rezultatele obținute le-au depășit cu mult pe cele ale vaccinului administrat în mod clasic, susțin autorii studiului.

În al doilea rând, a fost evaluată eficacitatea unei singure doze. Prin utilizarea unui adjuvant, care servește la stimularea răspunsului imunitar, șoareceii nu s-au mai îmbolnăvit deloc.

Se știe că, în general, vaccinurile se administrează prin injecții intramusculare. Or mușchiul nu prezintă multe celule imunitare necesare pentru a susține rolul vaccinului, în comparație cu pielea, explică dr. Muller. În plus, inserarea acelor mici ”vârfuri” provoacă leziuni minuscule, care alertează corpul asupra unei probleme și stimulează astfel răspunsul imunitar.

În plus, este incredibil de ușor de administrat, fără a fi necesar un personal special instruit. Testele clinice de fază 1 sunt programate pentru luna aprilie.

Mai multe articole...

Cele mai noi articole

Soft pentru estimarea distrugerilor de cladiri in razboi, creat la Galati

Soft pentru estimarea distrugerilor de clădiri în război, creat la Universitatea...

Estimarea distrugerilor provocate de în război de atacurile cu drone și rachete sau bombardamente poate fi realizată cu ajutorul unei aplicații create de un...

Diana Șoșoacă – schimbare „serioasă” de planuri: nu mai candidează la...

Senatoarea Diana Șoșoacă, cunoscută pentru ieșirile ei controversate și pozițiile extrem de critice față de autorități, pare să fi făcut o altă "mutare strategică"...