Studiu: Populația mondială s-ar putea înjumătăți până la sfârșitul acestui secol

Publicat: 25 aug. 2022, 17:01, de Magda Marincovici, în SOCIAL , ? cititori
Studiu: Populația mondială s-ar putea înjumătăți până la sfârșitul acestui secol

În timp ce ONU spune că, până în 2100, populația globului va depăși 10 miliarde, un studiu recent susține că, până la sfârșitul acestui secol, vom ajunge la 4 miliarde.

ONU apreciază că, în curând vom fi 8 miliarde de oameni pe Terra și că tendință de creștere  ar continua până în 2100, când populația globului va număra 10,4 milioane.

Totuși, proiecțiile ONU nu întrunesc unanimitatea.

Potrivit unui studiu realizat de James Pomeroy, economist la HSBC, și prezentat în Les Ecos, nu vom fi 10 miliarde până la sfârșitul secolului, ci 4 miliarde. Cauza: scăderea natalității, creșterea mortalității odată cu îmbătrânirea populației. În același studiu, Pomeroy spune că ”probabilitatea ca populația lumii să înceapă să scadă în următorii 20 de ani este mult mai mare decât am prezis inițial”.

ONU este de acord că populația globului va atinge un vârf după care va începe să scadă. Totuși, potrivit lui James Pomeroy, scăderea va începe în 2043.

Aceasta se datorează în primul rând scăderii fertilității. Potrivit ONU, în 2021, erau 2,3 copii la o femeie, față de 5 în 1950 și va fi de 2,1 în 2050.

Economistul de la HSBC crede că acest declin va fi chiar mai pregnant, în special odată cu creșterea integrării femeilor pe piața muncii, a accesului la metode contraceptive etc.

Există și diferențe între țări, pentru că în cazul unora  numărul populației va continua să crească. În schimb, în Hong Kong, Singapore, Coreea de Sud, Taiwan, actuala rata de fecunditate va duce la înjumătățirea populației lor până la sfârșitul secolului. Și nici China nu este departe de aceast scenariu.

Până în 2100, este posibil ca Europa să piardă 400 de milioane de locuitori.

Tendința de îmbătrânire a populației globului se asociază cu o creștere a ratei de deces. Potrivit acestui studiu, curbele de natalitate și cele de mortalitate ar putea să crească între anii 2080 și 2090, explicând această scădere drastică a populației mondiale.

Chiar dacă unele guverne au pus la punct politici vizând creșterea ratei de natalitate, James Pomeroy estimează că acestea sunt ”ineficace”.

În schimb, predicția unei înjumătățiri a populației globului reprezintă, potrivit acestuia, o speranță în fața schimbării climatice.