Studiu: Românii revin la cumpărăturile din magazine fizice. Vânzări mai mari cu peste 10%

Publicat: 06 dec. 2021, 12:47, de Viorela Pitulice, în Agricultura , ? cititori
Studiu: Românii revin la cumpărăturile din magazine fizice. Vânzări mai mari cu peste 10%

Clienţii revin la cumpărarea de bunuri din magazine fizice într-un procent care continuă să crească spre nivelul de dinainte de pandemie. 47% dintre respondenţii unui sondaj internaţional realizat de PwC în luna septembrie au menţionat că merg zilnic sau săptămânal în magazine, spre deosebire de 45%, în urmă cu șase luni, potrivit unui comunicat al firmei de consultanţă financiară.

Majorarea este și mai mare față de perioada de la începutul pandemiei, când procentul celor care menţionau că îşi fac cumpărăturile din magazine fizice zilnic sau săptămânal era de 41%.

„Iar trendul se va menţine, aproape trei sferturi (72%) dintre respondenţi arătând că ‘probabil’ vor vizita un centru comercial în următoarele 6 luni”, se menţionează în analiza remisă de PwC.

Totodată, 61% dintre respondenţi sunt optimişti cu privire la viitor, revin la cumpărături în magazinele fizice şi au în plan creşterea cheltuielilor în următoarele şase luni, conform rezultatelor sondajului Global Consumer Insights Pulse Survey 2021, realizat de PwC în septembrie în rândul a 9.370 de consumatori din 26 de ţări.

Cifra de afaceri mai mare cu peste 10%, la zece luni

Partenerul PWC România pentru Taxe şi Lider pentru Industria de Retail şi FMCG, Ruxandra Târlescu, a precizat că 76% din respondenţi sunt vaccinaţi complet sau parţial.

„Optimismul este motivat de ameliorarea situaţiei sanitare din ultimele luni şi de creşterea ratei de vaccinare, având în vedere că 76% dintre respondenţii sondajului sunt vaccinati complet sau parţial. Deşi contextul de sănătate publică nu este comparabil, aceste tendinţe la nivel global se observă şi în România, în primele zece luni din 2021, volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul fiind, conform INS, cu 10,2% mai mare decât în aceeaşi perioadă a anului trecut”, a declarat reprezentanta PwC România.

Planuri pentru următoarele luni

41% din consumatori intenţionează să cheltuiască mai mult pe produse alimentare, în următoarele şase luni, 33% intenţionează să cheltuiască mai mult pentru modă, 31% pentru călătorii şi 30% pentru sănătate şi frumuseţe, se arată în document.

În ceea ce priveşte criteriile de cumpărare, preţul şi comoditatea rămân pe primele locuri, deşi sustenabilitatea câştigă tot mai mult teren. Aproape 70% dintre respondenţi caută cea mai bună ofertă atunci când cumpără un produs, indiferent de tipul magazinului – fizic sau online, şi mai mult de jumătate spun că un serviciu eficient de livrare sau colectare este întotdeauna sau foarte adesea important.

Cât privește achiziţiile online, cumpărăturile de pe smartphone-uri sunt de departe cel mai popular mod de achiziţie: peste 40% dintre respondenţi spun că fac cumpărături zilnic sau săptămânal prin smartphone, comparativ cu 39% în urmă cu şase luni şi doar 12% în urmă cu cinci ani.

Respondenţii vaccinaţi s-au arătat mai optimişti în ceea ce priveşte viitorul (66%), faţă de cei nevaccinaţi (43%). Doar 18% din totalul respondenţilor nu sunt optimişti cu privire la viitor, potrivit sondajului.

De asemenea, persoanele care lucrează de acasă sau într-un mod hibrid sunt mai optimiste (68%) decât cei care merg la locurile de muncă (58%).