Studiu: Șase vaccinuri diferite împotriva Covid-19 sunt sigure și eficiente. Care este excepția

Șase vaccinuri diferite împotriva Covid-19 sunt sigure și eficiente atunci când sunt utilizate ca doze de rapel, a constatat un studiu din Marea Britanie, scrie CNBC.

Studiul publicat joi în jurnalul medical The Lancet, a analizat siguranța și eficacitatea a șapte vaccinuri administrate după două doze inițiale de vaccin Oxford-AstraZeneca sau Pfizer-BioNTech.

Vaccinurile incluse în studiu au fost cele produse de Oxford-AstraZeneca, Pfizer-BioNTech, Novavax, Johnson & Johnson, Moderna, Valneva și Curevac.

Studiul, care a implicat 2.878 de adulți cu vârsta peste 30 de ani, a constatat că niciunul dintre cele șapte vaccinuri nu prezintă probleme de siguranță. Oboseala, durerile de cap și durerea la locul injectării au fost cele mai frecvente efecte secundare și au fost raportate mai ales la persoanele mai tinere.

Un total de 912 de participanți au experimentat efecte adverse în urma rapelului, 24 de evenimente severe fiind raportate în timpul studiului.

Participanții erau „în stare bună de sănătate”, au spus autorii studiului și au fost recrutați pentru a participa din 18 locații diferite din Marea Britanie. Aproximativ jumătate au primit două doze de vaccin Oxford-AstraZeneca, restul grupului fiind vaccinat cu vaccinul Pfizer-BioNTech.

Aproximativ jumătate dintre participanții la studiu aveau peste 70 de ani. Unii indivizi au fost incluși într-un grup de control și au primit un vaccin meningococic ca placebo.

Eficiența dozei booster

Cercetătorii au măsurat nivelul de anticorpi al participanților la patru săptămâni după administrarea celei de-a treia doze, analizând efectul acestora asupra proteinei Spike care permite coronavirusului să intre în celule dar și răspunsul celulelor T care joacă un rol vital în răspunsul imunitar față de infecțiile virale, fiind crezut că acesta ar putea influența severitatea COVID-19.

Rezultatele au fost măsurate pentru variantele Alfa, Beta și Delta ale coronavirusului, precum și pentru tulipna originală a SARS-CoV-2 care a apărut în China.

Șase din cele șapte vaccinuri anti-Covid au întărit substanțial imunitatea când au fost administrate la 10-12 săptămâni după cele două doze ale vaccinului AstraZeneca.

Toate vaccinurile au avut același efect de întărire a sistemului imunitar în fața COVID-19 în rândul participanților ce au fost inoculați inițial cu cele două doze ale vaccinului dezvoltat de Pfizer/BioNTech, cu o excepție: vaccinul Valneva.

În rândul persoanelor vaccinate inițial cu schema Pfizer/BioNTech și apoi cu o doză booster a vaccinului Valneva nivelurile anticorpilor care atacă proteina Spike a fost de doar 1,3 ori mai mare în timp ce cei care au primit a treia doză a vaccinului Moderna a fost de 11,5 ori mai mare la 28 de zile după administrarea dozei booster.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Ultimele articole