Studiu tragic la nivel european: 13% dintre decese sunt legate de poluare. Cum arată statistica în România

Publicat: 08 sept. 2020, 09:40, de Raluca I. Heroiu, în ACTUALITATE , ? cititori
Studiu tragic la nivel european: 13% dintre decese sunt legate de poluare. Cum arată statistica în România
poluare mediu centrala fum

Agenţia Europeană de Mediu (AEM) estimează într-un studiu că un procent de 13% din decese sunt legate de poluare. Chiar dacă pe perioada pandemiei s-a redus semnificativ, poluarea aerului rămâne în continuare primul factor de mortalitate.

România înregistrează circa un deces din cinci legat de poluare. La polul opus al clasamentului se află Suedia şi Danemarca, unde unul din zece decese este legat de poluare.

„Persoanele cel mai sărace sunt expuse disproporţionat poluării şi condiţiilor meteorologice extreme, inclusiv valurile de căldură şi frigul extrem. Aceasta are legătură cu locul unde trăiesc, muncesc şi merg la şcoală, frecvent în zone defavorizate social şi cartiere în periferia marilor artere de circulaţie”, notează raportul.

Studiul citat de AFP și Agerpres notează că europenii sunt expuși mai multor riscuri de mediu, respectiv poluarea aerului, poluarea sonoră și poluarea provocată de produsele chimice.

„Apariţia acestor agenţi patogeni zoonotici (ca în cazul COVID-19) este legată de degradarea mediului şi de interacţiunile dintre om şi animale în sistemul alimentar”, arată studiul AEM.

Potrivit ultimelor date oficiale, în cele 27 de ţări ale Uniunii Europene şi în Regatul Unit, 630.000 de decesele din 2012 au putut fi atribuite direct sau indirect unui mediu poluat.

Soluții identificate de Agenția Europeană de Mediu

Potrivit AEM, pentru ca situația să se îmbunătățeascp ar trebui favorizate spaţiile verzi, spațiile de activitate fizică, de relaxare, şi de integrare socială.

„În plus, parcurile şi grădinile s-au dovedit a fi de nepreţuit pentru sănătatea mintală şi starea de bine în timpul pandemiei COVID-19”, subliniază agenţia europeană.

Reducerea circulaţiei rutiere, scăderea consumului de carne şi retragerea subvenţiilor pentru combustibilii fosili sunt alte câteva soluții pe care le propune AEM.