Studiu: Varianta Omicron a preluat fragmente de la un alt virus?!

Varianta Omicron se pare că a dobândit cel puțin una dintre mutații prin preluarea unui fragment de material genetice la un alt virus, posibil de la cel care provoacă răceala obișnuită, susține un studiu recent.

Fragmentul de material genetic nu a fost observat în nicio variantă anterioară a SARS-CoV-2, dar este omniprezent în multe alte virusuri, inclusiv în cele care provoacă răceala comună, precum și în genomul uman, au precizat cercetătorii, conform Reuters.

Recombinare

Prin inserarea acestui fragment special în sine, Omicron s-ar putea să se facă să pară „mai uman”, ceea ce l-ar ajuta să se sustragă atacului sistemului imunitar uman, a declarat Venky Soundararajan, care a coordonat studiul postat joi pe site-ul OSF Preprints, anunță Mediafax.

Potrivit unor studii anterioare, celulele din plămâni și din sistemul gastro-intestinal pot găzdui simultan coronavirusul SARS-CoV-2 și coronavirusul de răceală obișnuită,
O astfel de co-infecție pregătește terenul pentru recombinarea virală, un proces în care două virusuri diferite din aceeași celulă gazdă interacționează în timp ce își produc copii, generând noi virusuri care au o parte din materialul genetic de la ambii „părinți”.

Această nouă mutație ar fi putut să apară pentru prima dată la o persoană infectată cu ambii agenți patogeni, atunci când o versiune a SARS-CoV-2 a preluat secvența genetică de la celălalt virus, au declarat Soundararajan și colegii săi în studiul care nu a fost încă verificat critic de alți cercetători.

Aceeași secvență genetică apare de mai multe ori într-unul dintre coronavirusurile care provoacă răceli la oameni – cunoscut sub numele de HCoV-229E – și în virusul imunodeficienței umane (HIV) care provoacă SIDA, a spus Soundararajan.

Trebuie să vă vaccinați

De asemenea, există ipoteze conform cărora cea mai recentă variantă de Sars-Cov-2 ar fi putut petrece ceva timp evoluând în corpul unui animal.

Pentru a confirma originile mutațiilor Omicron și efectele acestora asupra funcției și transmisibilității sunt necesare cercetări suplimentare.

Aceste descoperiri întăresc importanța vaccinării anti-Covid. ”Trebuie să vă vaccinați pentru a reduce șansele ca alte persoane, care sunt imunocompromise, să se contamineze cu virusul SARS-CoV-2″, a avertizat Soundararajan.

Mai multe articole...

Cele mai noi articole

Ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, a anunțat promulgarea legii anti-violență

Ministrul Muncii și Solidarității Sociale, Simona Bucura-Oprescu, marchează un moment semnificativ, anunțând promulgarea legii care ratifică Convenția nr. 190/2019 a Organizației Internaționale a...

Cătălin Cîrstoiu își ia concediu de la spital. Nu crede că...

Cătălin Cîrstoiu, candidatul comun al Alianței PSD - PNL la Primăria Capitalei, spune că el este convins că bucureștenii își doresc un primar...