SUA: Afectat de cancer pulmonar în fază terminală, a fost salvat printr-o grefă dublă

La șase luni de la intervenția chirurgicală, Albert Khoury nu mai prezintă nicio urmă de celule canceroase.

Medicii americani au anunțat, săptămâna această, reușita unei duble grefe de plămâni în cazul unui pacient suferind de cancer pulmonar în fază terminală.
Pacientul, Albert Khoury, este nefumător, în vârstă de 54 de ani. După șapte ore pe masa de operație, el a a fost salvat la Spitalul Northwestern Medicine Chicago, la 25 septembrie 2021, transmit agențiile de presă internaționale.

Șase luni mai târziu, noii săi plămâni funcționează bine și medicii nu au mai depistat în organismul pacientului nicio urmă de celule canceroase.

”Grefele de plămâni sunt extrem de rare în cazurile de cancer pulmonar, cu  foarte puține cazuri recenzate”, a explicat într-un comunicat Ankit Bharat, chirurg de chirurgie toracică la Northwestern Medicine.

Pentru pacienții cu cancer în stadiul 4, grefa de plămân este exclusă categoric, dar dat fiind că în cazul lui Albert cancerul era cantonat în zona pieptului, noi am fost convinși că vom putea elimina toate celulele maligne în timpul intervenției și, astfel, să-i salvăm viața, spune medicul Bharat.

Credea că are Covid-19

În general, chirurgii sunt reținuți să efectueze acest tip de transplant, deoarece riscul de recidivă la un pacient care trebuie să ia medicamente imunosupresoare pentru a preveni respingerea grefei este foarte mare, mai ales dacă în organism mai rămân celule canceroase.

Puținele intervenții de acest tip au eșuat, dar acum medicii știu mai multe despre modul în care se extinde cancerul.

În cazul lui Albert Khoury, simptomele au apărut la Albert Khoury, zidar la Chicago a crezut, la început, că este vorba despre Covid-19, înainte de a începe să aibă episoade de tuse cu sânge și să ia legătura cu medicul. Investigațiile au evidențiat un cancer în stadiul 1. ”Dar din cauza valului de Covid-19, nu am putut începe tratamentul imediat”, povestește el într-un comunicat.

A fost o noapte palpitantă

În iulie 2020, cancerul s-a agravat și a trecut la stadiul al doilea. Nici chimioterapia nu a reușit să-l țină pe loc și, în scurt timp, a ajuns la stadiul al patrulea.

Se știa că, în 2020, o echipă coodonată de chirurgul Ankit Bharat, efectuase deja o dublă grefă unui tinere ai cărei plămâni au fost distruși de Covid-19.

După mai multe tratamente, starea de sănătate a lui Albert Khoury s-a agravat. Dar, iată, că el a fost considerat eligibil pentru grefă, întrucât cancerul, deși era în stadiu final, nu s-a extins la alte organe. Echipa care a efectuat intervenția a trebuit să îndepărteze milioane și milioane de celule canceroase din plămâni, având grijă să nu le scape niciuna sau să intre în sistemul sanguin. ”A fost o noapte palpitantă”, a rezumat medicul Bharat.

Suntem convinși că este posibilă o grefă în cazul unui cancer. Cred că acest top de intervenție va avea efecte  mai importante decât ne putem imagina în prezent, spune medicul Bharat.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole