SUA cer regimului de la Havana să asculte vocea poporului

Preşedintele SUA a solicitat, luni, regimului cubanez ”să asculte poporul şi apelul său vibrant la libertate”, la o zi după manifestaţiile istorice de pe insulă, potrivit AFP.

Statele Unite cer regimului cubanez să-şi asculte poporul şi să răspundă nevoilor lui în acest moment crucial”, a afirmat Joe Biden, citat într-un comunicat difuzat de Casa Albă. Mii de cubanezi au ieşit spontan pe străzile oraşelor cubaneze, duminică , scandând ”Libertate!”, ”Ne este foame” şi ”Jos dictatura!”, cerând demisia preşedintelui Miguel Diaz-Canel.

Protestele din Cuba au izbucnit pe fondul celei mai grave crize economice din ţară din ultimii 30 de ani şi al recrudescenţei crizei de coronavirus. ”Cubanezii îşi afirmă curajos drepturile lor fundamentale universale. Aceste drepturi trebuie să fie respectate, inclusiv dreptul de a manifesta paşnic şi dreptul de a-şi decide liber propriul viitor”, a subliniat liderul de la Casa Albă.

Guvernul american avertizase că va condamna ferm orice act de violenţă

În schimb, șeful diplomației cubaneze, Bruno Rodriguez, a susţinut că “mercenari finanţaţi de SUA” au incitat la proteste printr-o strategie mascată sub forma unei campanii pe social media pentru ajutor umanitar. Duminică seară, guvernul american avertizase că va ”condamna ferm orice act de violenţă sau care ar viza manifestanţii paşnici ce îşi exercită drepturile universale”, potrivit unui tweet al consilierului pentru securitate naţională american, Jake Sullivan.

Consilierul pentru securitate naţională al Casei Albe nu are autoritatea politică şi morală de a vorbi despre Cuba”, a reacţionat Bruno Rodriguez pe Twitter.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Corupție și afaceri de tip cartel la ANSVSA. Păle ar fi...

Ies la iveală cazuri grave de corupție din rândurile doctorilor veterinari. Dănuț Păle, Subsecretarul de Stat din ANSVSA, ar fi cerut scoaterea de pe...

Tânăr de 33 de ani, dispărut subit de patru zile din...

Familia tânărului a apelat la Poliție, dar până acum pe site-ul IGPR numele acestuia nu figurează la persoane dispărute. Cotidianul Puterea a fost contactat astãzi...