SUA: Creșterea ratei inflației a încetinit în iulie

Preţurile de consum în SUA au continuat să crească în iulie, pe fondul problemelor din lanţul de aprovizionare şi al majorării cererii, în urma redresării economiei, sever afectată de pandemia de COVID-19, transmit Reuters şi MarketWatch.

Luna trecută, indicele preţurilor de consum (IPC) a crescut cu 0,3%, după o expansiune de 0,5% în iunie, a anunţat vineri Departamentul american al Comerţului.

Comparativ cu iulie 2020, indicele preţurilor de consum a urcat cu 3,6%, cel mai semnificativ avans după 1991.

Presiuni inflaționiste

Presiunile asupra preţurilor, alături de înmulţirea numărului de cazuri de COVID-19, i-au determinat pe analiştii de la Goldman Sachs să-şi înrăutăţească estimările privind creşterea economiei americane la 5,5% în trimestrul trei din 2021, de la un nivel de 9% previzionat anterior. Şi analiştii de la Bank of America Securities au revizuit în scădere previziunile, la 4,5%, de la 7%.

Succesul campaniei de vaccinare, ratele scăzute ale dobânzilor şi stimulentele masive ale administraţiei SUA de când a început pandemia în SUA, în martie 2020, au alimentat cererea, au afectat lanţul de aprovizionare şi au majorat preţurile în economie. Deficitul de semiconductori a redus producţia de vehicule, majorând preţurile pentru camioanele şi maşinile la mâna a doua – principalul motiv de creştere a inflaţiei în ultimele luni.

Analiştii se aşteaptă ca inflaţia să rămână la un nivel ridicat în 2022.

Jerome Powell, preşedintele Rezervei Federale a SUA (Fed), a dat asigurări în mod repetat că inflaţia mai ridicată va fi tranzitorie. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...