SUA: Deşertica Vale a Morţii din California, afectată de ploi excepţionale

Ploi intense şi foarte rare care au căzut vineri în celebra şi deşertica regiune Vale a Morţii (Death Valley) din California au provocat inundaţii de proporţii şi au condus la izolarea a aproximativ 1.000 de persoane, a anunţat parcul naţional care administrează zona, informează sâmbătă AFP.

„Aproximativ 500 de vizitatori şi 500 de angajaţi nu pot părăsi parcul naţional” american din cauza „ploilor fără precedent” care au provocat „inundaţii semnificative” şi închiderea tuturor drumurilor care deservesc parcul naţional, situat în estul Californiei.

„Toate drumurile care deservesc parcul sunt în prezent închise şi vor rămâne închise până când oficialii parcului vor stabili amploarea pagubelor”, a adăugat parcul în comunicat.

Inundaţiile au rupt secţiuni de pavaj de pe drumuri şi au inundat birouri şi hoteluri, a precizat parcul.

În unele zone au căzut 37 de milimetri de ploaie, în condiţiile în care cantităţile medii totale anuale în regiune sunt „sub 50” de milimetri.

Cantităţile medii ale precipitaţiilor căzute vineri sunt aproape egale cu recordul înregistrat în acest parc.

Parcul Naţional Death Valley „este cunoscut drept cel mai fierbinte loc din lume şi cel mai arid din America de Nord”, potrivit site-ului oficial al parcului naţional.

Peste un milion şi jumătate de turişti vizitează zona în fiecare an.

Cu o atmosferă care conţine mai multă umiditate, încălzirea globală modifică tiparul precipitaţiilor. Potrivit experţilor ONU în climă (grupul interguvernamental GIEC), chiar dacă lumea ar limita încălzirea la +1,5 grade Celsius comparativ cu valorile din perioada preindustrială, unele regiuni vor fi afectate de o creştere a frecvenţei, intensităţii şi/sau cantităţii de precipitaţii abundente.

Riscul acestor episoade de precipitaţii abundente se măreşte odată cu creşterea temperaturii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...