SUA: Locuitori evacuaţi din calea flăcărilor

Echipaje terestre şi elicoptere pentru stingerea flăcărilor au intervenit joi pentru suprimarea unui masiv incendiu de vegetaţie care a condus la evacuarea a circa 2.000 de locuitori din sudul statului american Oregon, acesta fiind cel mai mare dintre zecile de focare active în vestul SUA, afectat de secetă.

Potrivit Reuters, incendiul Bootleg, care s-a declanşat la 6 iulie, a mistuit peste 91.860 de hectare de vegetaţie din Pădurea Naţională Fremont-Winema, la aproximativ 400 de kilometri sud de Portland. Suprafaţa afectată de flăcări o depăşeşte pe cea a oraşului New York şi este cu 4.800 de hectare mai mare decât cea înregistrată miercuri.

Echipele de intervenţie au reuşit să controleze flăcările în proporţie de 7%, o creştere uşoară faţă de 5% în ziua anterioară, însă comandantul Joe Hessel a declarat că incendiul continuă să se extindă. „Vegetaţia extrem de uscată şi vremea aridă nu sunt în favoarea noastră”, a scris Hessel pe Twitter. Peste 1.700 de pompieri, ajutaţi de 12 elicoptere speciale, au fost mobilizaţi pentru stingerea acestui incendiu, cererea de personal şi echipamente de intervenţie de-a lungul regiunii Pacific Northwest suprasolicitând resursele disponibile”, a declarat Jim Gersbach, purtător de cuvânt al Departamentului Forestier din Oregon. „Este neobişnuit să atingem acest nivel de cerere de resurse pentru stingerea incendiilor la începutul acestui sezon”, a precizat el.

Incendiul Bootleg este cel mai mare dintre cele 70 de focare active majore

Nu au fost consemnate răniri grave asociate incendiului Bootleg, au indicat autorităţile, însă cel puţin 21 de locuinţe şi 54 de alte structuri au fost distruse de flăcări. Aproximativ 2.000 de locuitori din câteva sute de case au primit ordin de evacuare. Aproape 2.000 de locuinţe erau ameninţate de flăcări.

Incendiul Bootleg este cel mai mare dintre cele 70 de focare active majore care au afectat până joi peste 400.000 de hectare din 11 state americane, potrivit National Interagency Fire Center (NIFC). De asemenea, Bootleg este al şaselea cel mai mare incendiu înregistrat în Oregon începând din 1900, conform cifrelor departamentului forestier al statului. Printre alte state puternic afectate de cea mai recentă serie de incendii se numără California, Idaho, Montana şi Alaska.

Potrivit oamenilor de ştiinţă, frecvenţa şi intensitatea din ce în ce mai mari a incendiilor de vegetaţie sunt, în mare parte, o urmare a secetei prelungite, un simptom al schimbărilor climatice, notează Reuters.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...