SUA nu interzice vânzările de echipamente agricole și îngrășăminte către Rusia

SUA au confirmat încă o dată că nu va fi interzisă vânzarea de echipamente agricole către Rusia, care susține că sancţiunile occidentale şi nu invadarea Ucrainei se află la originea crizei alimentare mondiale, relatează AFP.

Într-un document oficial privind scutirile de sancţiuni,  Trezoreria americană a arătat că nu va opri tranzacţiile americane legate de producţia, vânzarea sau transportul de echipamente agricole.

De asemenea, Trezoreria nu va interzice nici produsele agricole precum îngrăşămintele, nici dispozitivele medicale şi testele COVID -19.

Extinderea scutirilor „reiterează faptul că sancţiunile SUA împotriva Rusiei în răspuns la războiul său neprovocat şi nejustificat împotriva Ucrainei nu împiedică comerţul agricol şi medical”, se arată într-un comunicat al Trezoreriei.

În document se menționează că „războiul (preşedintelui rus Vladimir) Putin a sugrumat producţia alimentară şi agricolă, folosind hrana ca armă de război”, în special „furtul de cereale şi material agricol blocând porturile de la Marea Neagră”, se precizează în documentul citat.

Ucraina este unul dintre cei mai importanţi exportatori mondiali de grâu şi alte cereale, însă are milioane de tone de cereale sunt în prezent blocate în porturile din regiunea Odesa, din cauza prezenţei navelor de război ruse şi a minelor, plasate de Kiev pentru a-şi apăra zonele de coastă.

Între timp, preţurile alimentelor cresc în întreaga lume şi sporesc riscul de foamete, în special în Africa.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...