SUA: Tânăr confirmat cu poliomielită. Ultimul caz a fost înregistrat în urmă cu aproape un deceniu

O persoană din comitatul Rockland, New York, a fost diagnosticată cu poliomielită, fiind primul caz identificat în Statele Unite din 2013, transmite CNN.

Tânărul adult nevaccinat a prezentat slăbiciune și paralizie în urmă cu aproximativ o lună, a declarat joi comisarul pentru sănătate, dr. Patricia Schnabel Ruppert.

Ce este poliomielita

Potrivit Insitutului Național de Sănătate Publică, poliomielita este o boală infecțioasă produsă de virusul poliomielitic (virus din clasa enterovirusurilor. Boala este de o gravitate deosebită prin mortalitatea indusă, dar şi prin handicapurile motorii pe care le lasă pe viaţă. În țara noastră, ultimul caz de poliomielita a fost înregistrat în anul 1992 (virusul a fost importat din Bulgaria). Transmiterea se realizează interuman, pe cale fecal-orală, prin ingerarea alimentelor sau a apei contaminate cu materii fecale (în care virusul e prezent timp îndelungat), sau aeriană, prin picături, virusul fiind prezent în secrețiile nazo-faringiene.

Paralizie invalidantă…

Perioada de incubație (timpul de la momentul infectării la apariția primelor semne de boala) este în mod frecvent de 6-20 de zile (cu limite de 3-35 de zile), în medie de 7-14 zile.
Forma cea mai comună este cea fără simptome sau semne de boală – în proporție de 95%, dar poate evolua în proporție de 1-5% sub forma de poliomielită paralitică sau iritație meningeală.
Paralizia este flască (moale), asimetrică (la unul din membre), cuprinde mușchii de la rădăcina membrelor, iar în cazurile grave afectarea este simetrică și poate cuprinde și mușchii respiratori ducând la deces.
Paralizia este invalidantă și permanentă.

În țara noastră, vaccinarea împotriva poliomielitei este introdusă în calendarul național de vaccinare din anul 1956. Până în anul 2008, în țara noastră, s-a administrat  vaccinul polio oral (VPO, vaccin viu atenuat), iar din 2009, a fost înlocuit cu vaccinul polio injectabil (VPI, vaccin inactivat).

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

O polițistă de la Rutieră înjură ca la ușa cortului. Conducerea...

O polițistă din București s-a filmat cu cameră body cam din dotare în timp ce înjura ca la ușa cortului un șofer tras pe...

Un autocar cu 44 de pasageri a luat foc pe A1,...

Un autocar în care se aflau 44 de pasageri a luat foc marți dimineață, pe autostrada A1, între Sebeș și Sibiu. Călătorii au reușit...