Submarinul legendar care a decis soarta celui de-al Doilea Război Mondial, găsit după 8 decenii. Unde a fost descoperit

Publicat: 26 mai 2024, 11:33, de Cristina Cohuț, în Internațional , ? cititori
Submarinul legendar care a decis soarta celui de-al Doilea Război Mondial, găsit după 8 decenii. Unde a fost descoperit
Sursa foto: rebellionresearch.com

Epava submarinului USS Harder, care a scufundat un număr semnificativ de nave japoneze în doar câteva zile, influențând decisiv soarta celui de-al Doilea Război Mondial, a fost descoperită după 80 de ani, la peste 900 de metri adâncime, în Marea Chinei de Sud.

Submarinul Marinei SUA, responsabil pentru scufundarea celor mai multe nave de război japoneze în timpul conflictului, a fost găsit în Marea Chinei de Sud, la aproape 80 de ani de la scufundarea sa de către forțele inamice, relatează BBC.

USS Harder a fost localizat la 914 metri sub apă, în apropierea insulei Luzon, din nordul Filipinelor. Submarinul a fost scufundat în luptă pe 29 august 1944, alături de echipajul său format din 79 de oameni.

În una dintre ultimele sale misiuni de război, USS Harder a reușit să scufunde trei distrugătoare japoneze și să avarieze grav alte două în doar patru zile, potrivit Comandamentului pentru Istorie și Patrimoniu al Marinei SUA (NHHC).

Aceste acțiuni i-au forțat pe japonezi să-și modifice planurile de luptă și să întârzie transportul trupelor, ceea ce a contribuit la înfrângerea lor.

USS Harder a fost pierdut în cursul victoriei. Nu trebuie să uităm că victoria are un preț, la fel ca și libertatea”, a declarat Samuel J. Cox, amiral american în retragere, care conduce NHHC.

USS Harder naviga sub motto-ul ”Lovește-i mai puternic”

Filipinele au fost unul dintre principalele câmpuri de luptă din Pacificul celui de-Al Doilea Război Mondial, în care Statele Unite luptau pentru a recupera fosta lor colonie din mâinile Armatei Imperiale Japoneze.

Apele din jurul arhipelagului au servit drept cimitir pentru faimoasele nave de luptă din cel de-al Doilea Război Mondial.

În 2015, miliardarul american Paul Allen a descoperit epava navei de război Musashi, una dintre cele mai mari două nave japoneze construite vreodată, în Marea Sibuyan din Filipine.

USS Harder, care a navigat motto-ul ”Hit ‘em harder”, a fost descoperit în cadrul proiectului Lost 52, care vizează găsirea celor 52 de submarine americane pierdute în timpul războiului. Submarinul a fost găsit stând pe chilă într-o poziție verticală, relativ intact, a confirmat Marina SUA.

Atât submarinul, cât și echipajul său, au primit mai târziu Presidential Unit Citation pentru serviciul lor excepțional în timpul războiului, titlu prin care le-au fost recunoscute actele de eroism.

Comandantul său, Sam Dealey, a primit postum cea mai înaltă decorație militară a SUA, Medalia de Onoare.