Subvenție pentru producătorii de căpșune, după ce importurile au explodat

Producătorii de căpşune ar putea beneficia de un sprijin financiar în valoare de 10.000 lei/ha, potrivit unui proiect de lege depus în Parlament de un deputat UDMR. Măsura vizează susținerea producției locale, astfel încât să fie reduse importurile.

Magyar Lóránd, deputat UDMR de Satu Mare, unul dintre iniţiatorii proiectului, susține că în trecut producătorii de căpşune au suferit numeroase discriminări, deoarece nu au fost incluşi nici în categoria fructe şi nici la legume în schemele de ajutor de minimis.

„Potrivit proiectului de lege, producătorii de căpşune care îşi desfăşoară activitatea ca persoane fizice autorizate (PFA), întreprinderi individuale, întreprinderi familiale, persoane juridice şi cooperative agricole ar urma să beneficieze de sprijin financiar în valoare de 10.000 lei/ha, în măsura în care cultivă căpşune pe o suprafaţă de cel puţin 0,3 hectare sau pe o suprafaţă destinată cultivării în spaţii protejate de cel puţin 500 mp”, a declarat deputatul, membru al Comisiei pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară şi servicii specifice.

Pentru a obține sprijinul, producătorii trebuie să obţină o producţie de cel puţin 5.000 kg/ha, precum și să comercializeze cel puţin 3.000 kg/ha până la data de 1 noiembrie a anului în curs.

Producţia de căpşune are o importanţă semnificativă pentru agriculturi locali nu numai în Satu Mare, un bazin tradițional, ci şi în multe părţi ale Transilvaniei. Generează locuri de muncă, stimulează comerţul local şi implicit contribuie la dezvoltare rurală. Prin urmare, sprijinirea producătorilor de căpşune printr-o schemă de ajutor de stat poate contribui la susţinerea acestui sector vital, a mai precizat deputatul.

În anul 2021, la nivelul întregii ţării s-au înfiinţat căpşuni pe o suprafaţă de doar circa 2.000 ha, potrivit datelor publicate de Institutul Naţional de Statistică. Statisticile arată că tendinţa de scădere a producţiei de căpşune a fost în medie de 100 de hectare pe an în ultimii 7 ani. Dacă în 2016 s-a obţinut o producţie de 23.000 de tone de căpşune pe 2.700 de hectare, în 2021 s-au recoltat doar 18,5 mii de tone de căpşune pe aproape 2.000 de hectare, în condiţiile în care România importurile au crescut semnificativ, în special din Grecia, Turcia şi Bulgaria.

Scopul proiectului de lege este de a reduce exporturile de căpşune în România şi de a stimula cultivarea autohtonă de căpşune, susţine Magyar Lóránd.

Proiectul de lege a fost depus, miercuri, în Parlament, iar după lucrările din comisiile de specialitate ale Camerei Deputaţilor şi al Senatului, Camera Deputaţilor va vota iniţiativa legislativă în calitate de for decizional.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Stop joc. PSD și PNL au decis: Braț la braț, la...

Jocurile politice între PSD și PNL privind cele patru rânduri de alegeri de anul viitor au intrat în linie dreaptă și deja cele două...

Directorul Florin Nicolae, pas cu pas, mușamalizează aranjamentul mafiot regizat de...

Directorul general al Agenției Domeniilor Statului (ADS), Florin Nicolae, face eforturi disperate să mușamalizeze aranjamentul mafiot „țesut” de fostul director George Sava, prin care...