Legea incompletă afectează subvențiile viticultorilor, ministrul Agriculturii se bâlbîie

Pentru că nu au fost încă promulgate normele de aplicare la o lege referitoare la subvențiile din domeniu, viticultorii nu știu cum să procedeze, deși termenul de depunere a solicitărilor expiră în cinci zile. Întrebat cum rezolvă situația, ministrul Adrian Oros a început să se bâlbâie și a promis că, dacă e posibil, se va găsi o soluție.

În primăvară, Guvernul aproba ordinul nr. 130 din 15 mai 2020 pentru modificarea Ordinului ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale privind aprobarea formularului-tip al cererii unice de plată pentru anul 2020. Una din cele mai importante modificări viza plățile compensatorii.

În acest context, la o emisiune de joi seara a postului Realitatea Plus, ministrul Oros a fost întrebat de ce nu poate fi aplicat încă ordinul, deși au trecut cinci luni de când a fost adoptat iar termenul limită de înscriere este în mai puțin de o săptămână.

„Cum se pot înregistra, conform Ordonanței 130/2020, fermierii din domeniul viticol, atât timp cât normele de la ordonanța invocată, care se vor reglementa prin legea de aprobare a ordonanței, nu au fost promulgate. Sesiunea de depunere a cererilor se încheie pe data de 28.10”, l-a întrebat Alexandra Păcuraru, moderatoarea emisiunii de la Realitatea Plus.

Ministrul Agriculturii a început să se bâlbâie, a recunoscut că nu știe despre ce e vorba și a ieșit din impas abia după ce gazda emisiunii i-a sugerat să promită un răspuns.

„Nu știu la ce ordonanță face referire. O să dau un răspuns dar eu niciodată nu fac promisiuni doar să stau bine pe sticlă. Dacă este posibil, dorința lor o s-o ducem la îndeplinire. Dacă nu este posibil, chiar dacă suntem într-o perioadă electorală, nu pot să promit lucruri în care nu cred”, a spus Oros.

Ordinul se referă la valorile plăţilor compensatorii acordate, începând cu anul 2020. În funcție de suprafața cultivată, viticultorii pot primi între 25 – 97 de euro/ha/an.

Mai multe articole...

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole