Suedia, pe punctul de a deveni prima țară ”fără tutun” din Europa!!!

Cu nivelul tabagismului cel mai scăzut din Uniunea Europeană, Suedia este pe punctul de a se declara prima țară ”fără tutun”, transmite AP.

Potrivit Agenției de statistică Eurostat, doar 6,4% dintre suedezi de peste 15 ani fumau zilnic în 2019, rata cea mai scăzută din Uniunea Europeană, mult sub media de 18,5%  din cele 27 de țări din blocul comunitar.

Cifrele Agenției de sănătate publică din Suedia arată că rata tabagismului a continuat de atunci să scadă, ajungând la 5,6% anul trecut.

Asta demonstrează că suedezii au înțeles care sunt riscurile tabagismului, inclusiv tânăra generație.

În urmă cu 20 de ani, aproape 20% din populație fuma. De atunci, măsurile vizând descurajarea tabagismului au determinat scăderea acestuia în toată Europa, în special prin interzicerea fumatului în restaurante.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) marchează anual la 31 mai Ziua mondială de luptă contra tabagismului.

OMS anunță că Turkmenistan, cu o rată a tabagismului sub 5%, devansează Suedia în ceea ce privește eliminarea tutunului, dar notează că aceasta se explică prin faptul că în această țară aproape că nu există femeie fumătoare. În schimb, la bărbați, rata este de 7%.

OMS explică scăderea tabagismului în Suedia prin combinarea măsurilor anti-tabac, în special campaniile de informare, interzicerea publicității și susținerea în perioadele de sevraj a persoanelor care doresc să scape de acest viciu.

Totuși, agenția precizează că, în Suedia, consumul de tutun privește 20% din populația adultă – rata medie mondială -, dacă sunt incluse și produsele snus, ”care fac parte din cultura suedeză”, așa cum declară Patrik Hildingsson, purtătorul de cuvânt al Swedish Match.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Stop joc. PSD și PNL au decis: Braț la braț, la...

Jocurile politice între PSD și PNL privind cele patru rânduri de alegeri de anul viitor au intrat în linie dreaptă și deja cele două...

Directorul Florin Nicolae, pas cu pas, mușamalizează aranjamentul mafiot regizat de...

Directorul general al Agenției Domeniilor Statului (ADS), Florin Nicolae, face eforturi disperate să mușamalizeze aranjamentul mafiot „țesut” de fostul director George Sava, prin care...