Suedia: Prețurile la electricitate au crescut cu peste 266%. Ce fac suedezii și cum sunt ajutați la plata facturilor

Suedia a anunțat că a alocat aproximativ 6 miliarde de coroane (590 de milioane de euro) pentru o schemă temporară de ajutorare a gospodăriilor cele mai afectate de creșterea facturilor la electricitate în această iarnă, transmite Euronews.

Astfel, gospodăriile care au un consum de peste 2.000 kilowați/lună pot primi o compensație de aproximativ 2.000 de coroane (195,5 euro) pe lună pentru trei luni (decembrie –februarie). Potrivit guvernului suedez, aproximativ 1,8 milioane de gospodării sunt afectate de creșterea facturilor.

„Aceasta este o măsură excepțională într-o situație excepțională (…)”, a declarat ministrul de finanțe Mikkel Damberg, citat de Euronews.

Deja mulți suedezi au trecut la o serie de măsuri pentru a reduce consumul: încălzirea cu intermitențe, mai puține camere încîlzite, utilizarea unor surse alternative de căldură și chiar folosirea șosetelor groase din lână. Dar sunt și suedezi care au recurs la împrumuturi bancare pentru a-și plăti factura de energie electrică.

„Înțeleg că oamenii sunt îngrijorați pentru finanțele lor”, a spus ministrul suedez al Energiei, Khashayar Farmanbar.

Potrivit datelor de la autoritatea suedeză de reglementare a pieței de energie, costurile cu energie electrică pentru un apartament mediu, situat în jumătatea de sud a țării unde locuiesc cei mai mulți suedezi, au crescut cu 266% în decembrie, în timp ce costul cu încălzire electrică a unei case medii a crescut în medie cu 361%, în aceeași perioadă.

Mai multe articole...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole