Summit B9/Klaus Iohannis: Un accent deosebit a fost pus pe nevoia de a sprijini în continuare Ucraina

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, vineri, după Summitul Formatului Bucureşti 9, că un accent deosebit a fost pus pe nevoia de a sprijini în continuare Ucraina şi poporul ucrainean, dar şi Republica Moldova, menţionând importanta demersurilor pentru asigurarea securităţii alimentare şi a consolidării relaţiilor NATO cu partenerii din regiune.

„În acelaşi timp, un alt subiect important abordat în cadrul discuţiilor a fost acela al consecinţelor multiple pe care războiul le regenerează, nu doar din perspectiva de securitate, ci şi în plan umanitar şi economic. În acest sens, un accent deosebit a fost pus pe nevoia de a sprijini în continuare Ucraina şi poporul ucrainean. Am reiterat cu această ocazie faptul că România a depus eforturi susţinute pentru a sprijini umanitar Ucraina, dar şi Republica Moldova. Am subliniat şi în acest context importanţa demersurilor pentru asigurarea securităţii alimentare, domeniu în care România deja oferă sprijin consistent”, a afirmat Iohannis.

Şeful statului a menţionat că a susţinut „perspectiva consolidării relaţiilor NATO cu partenerii din regiune, profund expuşi la presiunile şi agresiunea Rusiei”.

Preşedintele Iohannis a susţinut aderarea Suediei şi Finlandei la NATO.

„Totodată, am exprimat susţinerea fermă a României pentru politica în NATO a uşilor deschise şi pentru aderarea a Suediei şi Finlandei la Alianţă. Aderarea acestor state va contribui la întărirea securităţii Alianţei în ansamblul său, pentru o postură de descurajare şi apărare mai eficientă, inclusiv pe Flancul estic. Pe baza viziunii noastre comune privind schimbările din mediul de securitate şi a imperativului că Alianţa să aibă o reacţie pe măsura acestora, vom continua coordonarea strânsă pentru a identifica şi promova cele mai bune soluţii pentru consolidarea NATO pe termen lung. La finalul summitului nostru am adoptat o declaraţie comună care reflectă poziţia noastră”, a adăugat şeful statului. i alimentare şi a consolidării relaţiilor NATO cu partenerii din regiune.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Ultimele articole