Summit Londra: Lumea trebuie să fie mai pregătită pentru a lupta contra altui virus pandemic și a unei boli necunoscute, ”Boala X”

Publicat: 09 mart. 2022, 21:45, de Puterea.ro, în ACTUALITATE , ? cititori
Summit Londra: Lumea trebuie să fie mai pregătită pentru a lupta contra altui virus pandemic și a unei boli necunoscute, ”Boala X”

La summit-ul global de pregătire pentru pandemie, de la Londra, participanții au avertizat asupra ”viitoarelor pandemii care ar putea reprezenta o amenințare și mai gravă”. Un motiv suficient de puternic pentru care comunitatea internațională trebuie să se pregătească să răspundă unei posibile ”Boli X”, ”oricare ar fi aceasta și oriunde ar apărea în lume”.

Obiectivul este de a avea vaccinuri sigure, pregătite în termen de 100 de zile, pentru un eventual focar și de a dezvolta vaccinuri contra agenților patogeni cei mai amenințători.

Sigur, Covid-19 nu va fi ultima ”Boală X”

Într-un interviu pentru Sky News, profesorul Dame Sarah Gilbert, recunoscută pentru contribuția la obținerea vaccinului Oxford/AstraZeneca, remarca faptul că au fost necesare 300 de zile de la identificarea Covid-19 în China până la aprobarea primelor vaccinuri. Or, pentru a preveni un impact catastrofal în cazul unei viitoare pandemii răspunsul trebuie să fie mult mai rapid.

Prof. Gilbert a anunțat că, în acest sens, se va alătura directorului general al Organizației Mondiale a Sănătății, consilierului medical al președintelui SUA, prof. Anthony Fauci, șefilor farmaceutici și reprezentanților guvernului la Summit-ul global de pregătire pentru pandemie de la Londra.

Ținta de 100 de zile a fost propusă inițial de guvernul Regatului Unit în timpul președinției sale G7, în iunie 2021 și susținută de liderii G7 și G20.

Prof. Gilbert susține că oamenii de știință ar trebui să pună la punct o ”bibliotecă” de vaccinuri împotriva familiilor de virusuri cu potențial pandemic. Ceea ce ar însemna, pentru început, dezvoltarea a cel puțin 10 vaccinuri eficiente. Aceste vaccinuri ar trebui să treacă de testele clinice pentru a se analiza răspunsul imun și, ulterior, să se asigure stocuri cu vaccin gata de utilizare, inclusiv capacitatea de a crește rapid producția dacă se înregistrează focare.

De altfel, prof. Gilbert, avertiza că ”nu va fi ultima dată când un virus ne amenință viețile și mijloacele de trai”. ”Adevărul este că următorul ar putea fi mai rău. Ar putea fi mai contagios sau mai letal, ori ambele”, preciza prof. Gilbert.

În continuare, familia coronavirusurilor reprezintă o preocupare din cauza capacității ridicate a acestora de răspândire.

Guvernul Regatului Unit a promis 160 de milioane de lire sterline pentru a lansa ceea ce numește „Misiunea de 100 de zile”.