Sunt europenii pregătiți să renunțe la hârtia igienică? De unde apar problemele

Publicat: 02 apr. 2023, 15:00, de Viorela Pitulice, în SOCIAL , ? cititori
Sunt europenii pregătiți să renunțe la hârtia igienică? De unde apar problemele

Uniunea Europeană ar putea să ia în calcul interzicerea hârtiei igienice, în următorii ani, în statele membre, după ce oamenii de știință au anunțat că aceasta conține substanțe periculoase pentru organism. În plus, UE are o serie de obligații asumate prin Acordul de la Paris privind respectarea schimbărilor climatice.

Măsura ar putea fi luată în contextul în care Agenția europeană a produselor chimice (ECHA), sesizată de cinci țări UE, va evalua o propunere de interzicere până în 2026 a unei substanțe chimice periculoase, cunoscută sub numele de polifluoroalchil (PFAS), folosită în procesul de fabricație a hârtiei igienice.

La nivel european, peste 17.000 de localități europene sunt contaminate deja de aceste substanțe considerate ca fiind poluatori veșnici, după cum arată statisticile.

«În data de 7 februarie, Agenția europeană a produselor chimice (ECHA) a publicat propunerea privind interzicerea acestor compuși. O consultare publică va fi lansată în martie 2024. Obiectivul este să se ajungă la interzicerea PFAS în 2025 de către Comisia Europeană în statele membtre», potrivit Consoblobe.com.

În așteptarea unei astfel de decizii, consumatorul ar putea să se orienteze către hârtia igienică pe bază de bambus sau chiar să aleagă toaletele japoneze, în locul celor clasice.

Pentru a respecta acordul de la Paris privind schimbările climatice, autoritățile UE au anunțat deja unele restricții privind folosirea automobilelor sau reducerea producţiei de carne animală până în 2040, așa că nu mai surprinde pe nimeni dacă va fi interzisă utilizarea hârtiei igienice.

Ce spun americanii

Un studiu realizat de Universitatea din Florida arată că parfumurile şi coloranţii din compoziţia hârtiei pot conduce la apariţia mai multor probleme de sănătate, fie că vorbim de cancer, colesterol sau boli hepatice.

Pentru a ajunge la acest rezultate, americanii au folosit 21 de mărci de hârtie igienică din America de Nord, Europa de Vest, Africa, America Centrală şi America de Sud, după cum a relatat The Guardian. 

„Hârtia igienică ar trebui să fie considerată ca o sursă potenţial majoră de PFAS care intră în sistemele de tratare a apelor uzate”, au precizat autorii studiului.

PFAS constituie o clasă de aproximativ 14.000 de substanţe chimice utilizate în mod obişnuit pentru a face mii de produse de consum să reziste la apă, pete şi căldură.

Ele nu se descompun în mod natural şi pot produce complicații legate de cancer, boli hepatice, boli renale, tulburări autoimune şi alte probleme grave de sănătate.

Un european folosește 13 kilograme și 120 de role de hârtie igienică pe an, potrivit datelor statistice.