Sunt europenii pregătiți să renunțe la hârtia igienică? De unde apar problemele

Uniunea Europeană ar putea să ia în calcul interzicerea hârtiei igienice, în următorii ani, în statele membre, după ce oamenii de știință au anunțat că aceasta conține substanțe periculoase pentru organism. În plus, UE are o serie de obligații asumate prin Acordul de la Paris privind respectarea schimbărilor climatice.

Măsura ar putea fi luată în contextul în care Agenția europeană a produselor chimice (ECHA), sesizată de cinci țări UE, va evalua o propunere de interzicere până în 2026 a unei substanțe chimice periculoase, cunoscută sub numele de polifluoroalchil (PFAS), folosită în procesul de fabricație a hârtiei igienice.

La nivel european, peste 17.000 de localități europene sunt contaminate deja de aceste substanțe considerate ca fiind poluatori veșnici, după cum arată statisticile.

«În data de 7 februarie, Agenția europeană a produselor chimice (ECHA) a publicat propunerea privind interzicerea acestor compuși. O consultare publică va fi lansată în martie 2024. Obiectivul este să se ajungă la interzicerea PFAS în 2025 de către Comisia Europeană în statele membtre», potrivit Consoblobe.com.

În așteptarea unei astfel de decizii, consumatorul ar putea să se orienteze către hârtia igienică pe bază de bambus sau chiar să aleagă toaletele japoneze, în locul celor clasice.

Pentru a respecta acordul de la Paris privind schimbările climatice, autoritățile UE au anunțat deja unele restricții privind folosirea automobilelor sau reducerea producţiei de carne animală până în 2040, așa că nu mai surprinde pe nimeni dacă va fi interzisă utilizarea hârtiei igienice.

Ce spun americanii

Un studiu realizat de Universitatea din Florida arată că parfumurile şi coloranţii din compoziţia hârtiei pot conduce la apariţia mai multor probleme de sănătate, fie că vorbim de cancer, colesterol sau boli hepatice.

Pentru a ajunge la acest rezultate, americanii au folosit 21 de mărci de hârtie igienică din America de Nord, Europa de Vest, Africa, America Centrală şi America de Sud, după cum a relatat The Guardian. 

„Hârtia igienică ar trebui să fie considerată ca o sursă potenţial majoră de PFAS care intră în sistemele de tratare a apelor uzate”, au precizat autorii studiului.

PFAS constituie o clasă de aproximativ 14.000 de substanţe chimice utilizate în mod obişnuit pentru a face mii de produse de consum să reziste la apă, pete şi căldură.

Ele nu se descompun în mod natural şi pot produce complicații legate de cancer, boli hepatice, boli renale, tulburări autoimune şi alte probleme grave de sănătate.

Un european folosește 13 kilograme și 120 de role de hârtie igienică pe an, potrivit datelor statistice.

17 COMENTARII

  1. Mai multa prostie nu auzi de când a venit nemțoaica la U E .O fi fost la psihiatru cu toată gașca de prosti ?numai prostii le fata toată lumea e proasta ??guvernele asculta de o bolnava mintal ?

  2. Vin ei cu descoperiri dupa 100 de ani ca nu i buna hartia,cine stie ce vor sa mai faca sa ne tampeasca. Astia merita inchisi in custi fara wc si sa le dea lacuste si gandaci sa manance,si trei vaccinuri pe luna sa se sature,nemernicii. Dar mai idioti sunt cei care fac ce zic satanistii astia si anume conducatorii din fiecare tara care sunt corupti.

  3. Interesant, bide’ in fundul grădinii😂,mașini electrice, Țigara electronica,carne artificiala,faina din gândaci și viermi, ….. Europa este răspunzătoare doar de 8% de poluare, restul știți bine cine e de vina săracele tari africane, culturile agricole intensive ( ex nici cu echipament de cosmonaut nu poți intra intr- o cultura de soia intensiva ,in Argentina) ,mașinile din America cu motoare de 5000-7000 cp , fabricile de armament, experimente nucleare și de tot felul ….. in viitorul apropiat vom face economie la hârtie la ce foame vom avea ….

  4. Deci,guvernul va avea ,un nou program numit probabil ,,PRIMUL BIDEU,, asa ca se intrevede,o noua oportunitate de afacere.pentru ,,baietii destepti,, P.S. Se vede treaba ca ne intoarcem la vremurile cand din lipsa de hartie igienica ,foloseam de nevoie ,ziarul partidului,bine ,,mototolit,, ca sa nu zgarie !!

  5. TOATE CA TOATE…DAR EU NU STIU CUM SA FOLOSESC ACEASTA TOALETA…BANII NU CONSTITUIE O PROBLEMA CAT O CONSTITUIE FAPTUL CA NU EXISTA O PERSOANA CARE SA EXEMPLIFICE …NU CUMVA SA GRESIM DRACULUI SI SA AJUNGEM DE SA FIE APA MAI SCUMPA DECAT A FOST HARTIA…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Stop joc. PSD și PNL au decis: Braț la braț, la...

Jocurile politice între PSD și PNL privind cele patru rânduri de alegeri de anul viitor au intrat în linie dreaptă și deja cele două...

Directorul Florin Nicolae, pas cu pas, mușamalizează aranjamentul mafiot regizat de...

Directorul general al Agenției Domeniilor Statului (ADS), Florin Nicolae, face eforturi disperate să mușamalizeze aranjamentul mafiot „țesut” de fostul director George Sava, prin care...