Supărat că nu mai este primar, Robert Negoiță depune plângere penală împotriva prefectului Capitalei

Publicat: 24 sept. 2020, 13:30, de Ziarul Puterea, în ESENȚIAL , ? cititori
Supărat că nu mai este primar, Robert Negoiță depune plângere penală împotriva prefectului Capitalei

Eliberat din funcție prin ordin al prefecturii după ce a renunțat la calitatea de membru al partidului din care făcea parte când a fost ales pentru a candida din partea altei entități, Robert Negoiță încearcă să revină în atenție depunând o plângere penală împotriva prefectului Gheorghe Cojanu.

După ce a intenționat să conteste în instanță ordinul de prefect în baza căruia a fost suspendat din funcția de primar al Sectorului 3, Robert Negoiță depune, cu doar câteva zile înainte de alegerile locale, o plângere penală împotriva prefectului Municipiului București, Gheorghe Cojanu. Asta, aparent, fără a înțelege măcar speța sau a accepta că ar fi putut rămâne în funcție dacă ar fi știut ce să ceară instanței.

Însoțit de presă, candidatul Alianţei Pro Bucureşti 2020 pentru un nou mandat de primar a explicat în fața Parchetului General că l-a reclamat pe prefectul de București pentru „abuz în serviciu”. Negoiță spune că a fost suspendat din funcția de primar mult prea repede. Gheorghe Cojanu a refuzat să comenteze acțiunea fostului edil din Sectorul 3.

Robert Negoiță, în contradicție cu Legea

Pe 31 august 2020, prefectul Capitalei, Gheorghe Cojanu, a semnat un ordin prin care constata încetarea mandatului de primar al Sectorului 3 pentru Robert Negoiță. Ordinul prefectului este executoriu, însă Negoiță poate cere suspendarea în instanță, acțiune pe care a și anunțat că o va face.

Încetarea mandatului de primar vine în contextul în care Robert Negoiță a părăsit Partidul Social Democrat, partid din partea căruia a fost ales în funcția de primar, pentru a-și face propria formațiune politică, respectiv București 2020. Acum fostul edil candidează pentru un nou mandat pe listele Alianţei Pro Bucureşti 2020, formațiune politică creată prin asocierea cu Pro România.

Purtătorul de cuvânt al Prefecturii Capitalei, Mariana Stancu Țipișcă, a explicat pentru Puterea.ro că ordinul de prefect se aplică de la data comunicării și chiar dacă Robert Negoiță a contestat decizia în instanță, fostul edil nu a cerut și suspendarea producerii efectelor juridice. Asta înseamnă, practic, că Robert Negoiță și-a pierdut funcția de primar al Sectorului 3 de la momentul emiterii ordinului de prefect.

„Domnul Negoiță nu a cerut și suspendarea producerii efectelor juridice, iar ordinul de prefect este executoriu de la data comunicării către persoana interesată. El a solicitat doar anularea ordinului de prefect. Ordinul de prefect este adus la îndeplinire de la data comunicării persoanei interesate. Nu mai exercită atribuții de primar pentru că i-a încetat mandatul prin ordin de prefect urmare a îndeplinirii unor condiții. S-a aflat într-o situație juridică care impunea emiterea unui ordin de prefect”, a declarat pentru Puterea.ro în urmă cu câteva zile purtătorul de cuvânt al Prefecturii Capitalei, Mariana Stancu Țipișcă.

Robert Negoiță este cel mai bogat primar de sector și, totodată, candidat la această funcție. Conform declarației de avere el deține zeci de terenuri și case în Popești Leordeni, Voluntari, Afumați, Constanța, București, majoritatea dobândite în perioada 2005 – 2008.