Supermarketurile au avut în decembrie 2022 cele mai slabe vânzări de Crăciun – şeful April

Supermarketurile au avut în decembrie 2022 cele mai slabe vânzări de Crăciun, din cauza inflației și a exploziei prețurilor, susţine Dorin Cojocaru, președintele Asociaţiei Patronale Române din Industria Laptelui – April.

De altfel, tendinţa a putut fi remarcată încă din luna octombrie, când a fost remarcată o reducere semnificativă a cererii.

„Spuneam încă din vară că se va ajunge la un preț maxim psihologic la alimente de unde nu se va mai vinde. Puterea de cumpărare a cetățeanului fiind foarte mică, el nu o să își mai permită să cumpere alimentele de bază când ele vor atinge un anumit nivel. Se pare că în luna octombrie 2022 s-a atins acest preț.

Vânzările au început să meargă slab încă din octombrie, a mai fost un val înainte de Crăciun, dar presupun că au fost banii veniți din diaspora, oamenii care s-au întors de sărbători acasă și au făcut un fel de campanie de cumpărări de Crăciun. Se pare că a fost cel mai prost an de Crăciun la vânzări. Oamenii au cumpărat mai puțin, au fost foarte chibzuiți cu banii. Cred că vânzările s-au dus cu 25% în jos. În octombrie, numai la lapte a scăzut consumul cu 27%”, a declarat Dorin Cojocarul la B1Tv.

Şeful April spune că urmează o lună ianuarie cu vânzări slabe în mod tradiţional, aşa că nu vom mai asista la majorări de preţuri prea curând.

„Ianuarie va fi foarte prost pentru vânzări. Pentru IMM-uri va fi foarte greu să își plătească taxele și impozitele, factura la energie, ș.a. Dacă economia nu funcționează, nici puterea de cumpărare nu o să crească.

Depinde ce va face Guvernul cu pensia, cu vouchere pentru alimente sau acum va fi salariul minim la 3.000 de lei. Prețurile la raft nu vor mai crește până în februarie pentru că nu mai poți să crești prețul pentru că scad vânzările, scad randamentele și intrăm într-un cerc vicios. Acum mergem pe sârmă cum se spune”, a mai declarat Cojocaru.

Mai multe articole...

Cele mai noi articole

Ai auzit ASF? Doar 16% dintre români cred în basme cu asigurări

Ai auzit ASF? Doar 16% dintre români cred în basme cu...

Confederația Operatorilor și Transportatorilor Autorizați din România (C.O.T.A.R.) a comandat un studiu sociologic privind gradul de încredere al populației adulte în Autoritatea de Supraveghere...
Ciolacu sustine dezvoltarea metodelor de evaluare imagistica a pacientilor oncologici

Ciolacu susține dezvoltarea metodelor de evaluare imagistică a pacienților oncologici

Marcel Ciolacu a spus că Guvernul susține proiectul pentru îmbunătățirea metodelor de evaluare imagistică a pacienților oncologici, aflat în derulare la Spitalul Universitar de...