Suplimentele cu Vitamina D ar putea încetini îmbătrânirea

Publicat: 24 mai 2025, 17:13, de Alice Călin, în Sănătate , ? cititori
Suplimentele cu Vitamina D ar putea încetini îmbătrânirea
Sursa foto - freepik.com / Vitamina D

Vitamina D, cunoscută și drept „vitamina soarelui”, are deja o reputație solidă pentru rolul său în menținerea sănătății oaselor, inimii și sistemului imunitar. Un nou studiu de lungă durată vine cu vești promițătoare pentru cei care consumă astfel de suplimente. Cercetătorii au descoperit că acestea ar putea încetini procesul biologic de îmbătrânire.

Vitamina D ar putea proteja structura genetică a celulelor

Cercetarea a fost publicată în The American Journal of Clinical Nutrition și arată că persoanele care au luat suplimente cu vitamina D timp de patru ani au prezentat o încetinire a scurtării telomerilor. Aceștia sunt capetele protectoare ale cromozomilor, iar scurtarea lor este asociată în mod direct cu îmbătrânirea celulară.

„Faptul că aceste telomere păreau protejate împotriva scurtării sugerează că vitamina D ar putea avea un rol în încetinirea îmbătrânirii biologice,” a explicat dr. JoAnn Manson, coautoarea studiului și medic la Brigham and Women’s Hospital pentru Fortune.

În cadrul studiului au fost analizate aproximativ 1.000 de persoane de peste 50 de ani. O parte dintre ei au primit 2.000 UI de vitamina D zilnic. Grupul de control a primit un tratament placebo. La ambele grupuri s-a urmărit evoluția telomerilor după doi și după patru ani de administrare.

Rezultatele au fost îmbucurătoare. Cei care au luat vitamina au înregistrat o scurtare minimă a telomerilor, echivalentă cu doar un an de îmbătrânire. În același timp, grupul de control nu a arătat nicio schimbare a acestui proces natural.

Mai multe beneficii asupra sănătății

O altă cercetare, din cadrul unui studiu anterior mai amplu, cu 26.000 de participanți, au arătat că vitamina D poate reduce inflamațiile, riscul de boli autoimune și unele forme avansate de cancer. Mai mult, există și indicii că aceasta ar putea susține sănătatea creierului și memoria.

Totuși, medicii avertizează că aceste descoperiri nu justifică utilizarea generalizată a suplimentelor doar cu speranța de a întârzia îmbătrânirea. Doza recomandată este de 600 UI pe zi pentru adulții sub 70 de ani și 800 UI pentru cei mai în vârstă.

Vitamina D se găsește în mod natural în puține alimente, însă sunt câteva care oferă cantități importante. Peștele gras, precum somonul, tonul și macroul, este printre cele mai bune surse. De asemenea, ficatul de vită, gălbenușul de ou și ciupercile expuse la soare conțin vitamina D, însă într-o măsură mai mică.

În multe țări, produsele lactate, cerealele și sucurile sunt îmbogățite cu vitamina D pentru a compensa lipsa de expunere solară, mai ales în sezonul rece.