Surpriză: Lituania, hub al serviciilor financiare online

Publicat: 17 mart. 2021, 07:00, de Eliza Popa, în Finanțe , ? cititori
Surpriză: Lituania, hub al serviciilor financiare online

Lituania devine rapid un hub fintech după ce un număr tot mai mare de companii financiare digitale britanice aplică pentru autorizare la Vilnius. Aceasta pentru a putea opera în continuare în UE, potrivit Euractiv.

in zona euro cu o populație de aproximativ o treime din cea a Londrei este acum pe primul loc în UE în domeniul fintech cu peste 230 de companii, potrivit agenției guvernamentale Invest Lithania.

În jur de 20 dintre acestea au legături cu Marea Britanie. Una din primele care au ales Lituania după Brexit a fost Revolut, compania de tranzacții online ce își are sediul la Londra.

Lituania este în prezent un hub pentru operațiunile noastre europene după Brexit”, a declarat pentru AFP Virgilijus Mirkes, CEO-ul Revolut Bank din Lituania.

Mai rapid decât orice alt stat membru al blocului comunitar

Ne-am deschis biroul din Vilnius în 2017 după ce am luat în considerare mediul de afaceri prietenos față de fintech”, a mai spus Mirkes, subliniind procesul rapid de autorizare și existența personalului calificat în țară.

Invest Lithuania estimează că sectorul fintech are peste 4.000 de angajați în această țară, o creștere de peste 18% anul trecut.

Companiile fintech au început să caute alternative în UE în timpul perioadei de tranziție Brexit și Lituania a devenit una din primele lor opțiuni”, afirmă Jekaterina Govina de la banca centrală a Lituaniei.

Autoritățile de la Vilnius afirmă că pot procesa cererile de autorizare în până la trei luni, mai rapid decât orice alt stat membru al blocului comunitar.

Banca centrală a Lituaniei a acordat în total 118 de licențe pentru companii fintech care să poată opera oriunde în UE, cu mult mai multe decât Germania (77) și Franța (76), potrivit unui raport al Invest Lithuania.