Sute de evenimente în Italia, pentru poetul naţional Dante

Publicat: 07 mart. 2021, 09:30, de Eliza Popa, în Cultură
Sute de evenimente în Italia, pentru poetul naţional Dante

Sute de evenimente au fost planificate în Italia pentru a marca 700 de ani de la moartea poetului naţional Dante Alighieri, în ciuda pandemiei de COVID-19.

Anunțul a fost făcut de ministrul italian al Culturii, Dario Franceschini, potrivit DPA.

Lecturi, expoziţii, concerte şi simpozioane se află pe lista manifestărilor planificate pe întreaga durată a anului 2021 pentru celebrarea autorului faimoasei La Divina Comedia”, a precizat Franceschini, cu prilejul unei conferinţe de presă online.

Un moment special va avea lor pe 25 martie, când Italia marchează, ca în fiecare an, Ziua Dante, iar actorul Roberto Benigni, laureat cu Oscar, va susţine un recital de poezie. Desfăşurat la Roma, spectacolul susţinut de actorul în vârstă de 68 de ani va fi televizat.

Planuri pentru redeschiderea teatrelor

Dante s-a născut la Florenţa în 1265 şi a murit în 1321 în oraşul Ravenna, situat în regiunea Emilia-Romagna. Ambele oraşe preconizează organizarea unor evenimente ample de celebrare, în timp ce în Roma, muzeul Scuderie del Quirinale, va organiza o expoziţie denumită ”Inferno”, care va avea vernisajul pe 5 octombrie şi va putea fi vizitată până în ianuarie 2022.

În Italia, din cauza pandemiei, doar muzeele din regiuni cu risc scăzut au permisiunea de a-şi deschide porţile. Există de asemenea planuri pentru redeschiderea teatrelor cu un număr limitat de spectatori, de la sfârşitul lunii martie, în funcţie de bilanţul infectărilor.