Sute de invenții din întreaga lume, expuse la Palatul Culturii. EUROINVENT 2025 și-a premiat câștigătorii

Publicat: 11 mai 2025, 08:43, de Nitulescu Gabriel, în TEHNOLOGIE , ? cititori
Sute de invenții din întreaga lume, expuse la Palatul Culturii. EUROINVENT 2025 și-a premiat câștigătorii
Euroinvent

Cea de-a XVII-a ediție a EUROINVENT – Expoziția Europeană a Creativității și Inovării s-a încheiat sâmbătă, 10 mai, la Palatul Culturii din Iași, cu decernarea premiilor pentru cele mai remarcabile realizări în domeniile medicinei, tehnologiei, industriei auto și nu numai.

EUROINVENT a reunit peste 640 de proiecte din 37 de țări de pe mai multe continente, consolidând statutul expoziției drept una dintre cele mai importante platforme europene de promovare a cercetării și a inovării.

Două Mari Premii pentru excelență științifică merg în România și Republica Moldova

În urma deliberărilor unui juriu internațional, Marele Premiu Științific EUROINVENT 2025 a fost acordat Universității de Științele Vieții „Regele Mihai I” din Timișoara , iar Marele Premiu EUROINVENT 2025 a revenit Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” din Republica Moldova. Ambele instituții au impresionat prin numărul și calitatea inovațiilor prezentate.

Conf. univ. dr. Andrei Victor Sandu , organizatorul evenimentului, a subliniat rolul dominant al domeniului medical în această ediție: „Anul acesta au fost prezentate multe invenții din domeniul medicinei. Multe premii au fost câștigate de cei care activează în acest sector”.

Tineri, femei inventatoare și seniori ai cercetării — toți premiați pentru contribuții remarcabile

Diversitatea premiilor a reflectat amploarea și deschiderea expoziției. Printre laureați s-au numărat:

  • Olga Botnari (Fiodorov) din Republica Moldova – Premiul pentru cel mai tânăr inventator ;

  • Dr. ing. Alina Dragomir, INOE 2000 – Premiul pentru femeia inventator (ediția națională) ;

  • Galina Lupașcu, Universitatea de Stat a Moldovei – Premiul pentru femeia inventator (ediția internațională) ;

  • Vasile Lupu, decanul de vârstă al evenimentului – Golden Innovator Award ;

  • Tudor Lupașcu – Lifetime Achievement Award , pentru contribuția constantă în domeniul cercetării.

Tinerii cercetători ieșeni, câștigători

Studenții cercetători Florin-Bogdan Popa, Florian-Cosmin Manea, Andrei Vasile Năstuță și Liliana Vereștiuc de la Facultatea de Bioinginerie Medicală din cadrul UMF „Gr. T. Popa” Iași au primit Premiul pentru Medicină, fiind recunoscuți pentru inovațiile aduse în bioingineria medicală.

De asemenea, Premiul Europe Direct Iași a fost câștigat de echipa formată din Delia Turcov, Mădălina Poștaru, Anca Zbranca-Toporaș, Bianca-Iulia Ciubotaru și Anca Irina Galaction, tot din cadrul aceleiași facultăți ieșene.

Alexandru Silviu Goga, de la Universitatea Transilvania din Brașo , a primit Premiul de Popularitate, în urma aprecierii publice pentru prezentarea proiectului său inovator.

Pregătiri pentru EUROINVENT 2026: „Majoratul” expoziției

Organizatorii au anunțat deja perioada următoarei ediții: 28–30 mai 2026, când se va marca „majoratul” EUROINVENT, la aniversarea a 18 ani de la debutul său.

Evenimentul continuă să fie un punct de întâlnire esențial pentru inventatori, cercetători, universități și institute din întreaga lume, reafirmând rolul României în promovarea excelenței științifice internaționale.