Sute de militari NATO la Exercițiul „Dacian Strike 24” de la Poligonul Smârdan

Publicat: 24 mai 2024, 20:51, de Sorin Costea, în ACTUALITATE , ? cititori
Sute de militari NATO la Exercițiul „Dacian Strike 24” de la Poligonul Smârdan

La Poligonul „Smârdan” a început vineri exercițiul multinațional „Dacian Strike 24” (DAST24), la care participă sute de militari din Grupul de Luptă al NATO din România, printre care se află militari ai Elementului Înaintat de Comandă al Brigăzii Franceze, de la Divizia Aeropurtată 82 din Statele Unite și de la „Royal Air Force” din Regatul Unit.

Aproximativ 500 de militari români și aliați din Grupul de Luptă al NATO  participă, în perioada 24-28 mai, la exercițiul multinațional „Dacian Strike 24” (DAST24), care se desfășoară la Centrul Secundar de Instruire pentru Luptă de la Poligonul „Smârdan”, situat la 15 km de Galați.

Conform informațiilor oficiale, Exercițiul multinațional „DAST24-2” este condus de Comandamentul Multinațional de Divizie Sud-Est și antrenează forțe din structurile Comandamentului Multinațional de Brigadă Sud-Est, Divizia 82 Aeropurtată din Armata Statelor Unite, Elementul Înaintat de Comandă al Brigăzii Franceze (BFCE), Grupul de Luptă al NATO din România, Regimentul 52 Artilerie Mixtă „General Alexandru Tell” și Brigada 282 Blindată „Unirea Principatelor”.

La exerciţiu mai participă Forțele Aeriene Române, cu aeronave „IAR 99 Șoim” și „IAR 330 Puma Socat” și Forțele Aeriene Regale ale Marii Britanii, cunoscută și ca „Royal Air Force”, cu aeronave „Eurofighter Typhoon EF2000”.

Potrivit Ministerului Apărării Naționale, Exercițiul „DAST24-2” face parte din seria de exerciții „Dacian Strike” și este un exercițiu întrunit de comandament, cu trupe în teren.

Exercițiul se desfăşoară concomitent în România, la Poligoanele de la „Smârdan” și „Capu Midia” și în Bulgaria, la Centrul de Instruire „Novo Selo”.