Sute de președinți de secții de votare au demisionat chiar înainte de alegeri

Probleme mari cu puțin timp înainte de ziua alegerilor locale. Sute de președinți de secții de votare, din fiecare județ, se retrag din aceste funcții. Astfel de decizii au fost luate în ultimele zile la Arad, Botoșani, Bistrița Năsăud.

Președinții secțiilor de vot refuză să mai aibă această calitate. Întrebarea este: au motive întemeiate, personale iar gurile rele susțin că unora pur și simplu le este teamă de o îmbolnăvire cu COVID-19.

 La Arad, peste o sută de preşedinţi de secţii de votare sau locţiitori ai acestora au depus cereri de retragere de la alegeri, după ce au fost desemnaţi prin tragere la sorţi.

De asemenea, mult mai mulţi decât la alegerile europarlamentare, când în jur de 50 au cerut să fie schimbaţi.

Conform Biroului Electoral Judeţean (BEJ) Arad, 108 preşedinţi sau locţiitori ai acestora, din cele 437 de secţii de votare din judeţ, s-au retras după ce au fost desemnaţi prin tragere la sorţi computerizată efectuată de Autoritatea Electorală Permanentă, scrie aradon.ro.

De asemenea, un val uriaş de retrageri din rândul preşedinţilor şi vicepreşedinţilor secţiilor de votare la alegerile locale care se vor desfăşura duminica aceasta s-a înregistrat și în Botoșani.

Potrivit proceselor verbale ale Birourilor Electorale Judeţene de Circumscripţie (BECJ) Botoşani publicate pe site-ul Instituţiei Prefectului, din momentul tragerii la sorţi şi până ieri s-au retras 259 de preşedinţi şi vicepreşedinţi ai celor 427 de secţii de votare. Este vorba de peste 30% din cei chemaţi să asigure coordonarea procesului electoral. Cei mai mulţi retraşi sunt preşedinţii, 141, în timp ce din vicepreşedinţii extraşi iniţial au renunţat 118.

Conform AEP, cei mai mulţi suțin căși-au dat demisia din cauza incompatibilităţilor dintre ei şi candidaţi. Apoi, un număr foarte mare de experţi electorali au renunţat din motive personale.

„Nu se poate spune neapărat că au renunţat din cauza pandemiei, pentru că şi la celelalte alegeri erau renunţări. Acum, că sunt mai multe, probabil şi din cauza încărcăturii pe care o au localele”, a declarat un oficial implicat în organizarea alegerilor în ultimii ani, potrivit.

„Acestea sunt niște retrageri normale care sunt gestionate la acest moment foarte bine la nivelul local de către Autoritatea Electorală Permanentă”, a delcarat președintele AEP, Constantin Mitulețu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...