Sute de salvamontiști sunt la datorie în perioada sărbătorilor Pascale. Recomandări pentru turiști

Publicat: 30 apr. 2021, 14:50, de Raluca I. Heroiu, în ACTUALITATE , ? cititori
Sute de salvamontiști sunt la datorie în perioada sărbătorilor Pascale. Recomandări pentru turiști

Sute de salvamontişti vor fi la datorie în perioada sărbătorilor Pascale.

Peste 600 de salvamontişti vor fi la datorie în bazele şi posturile Salvamont din ţară, în cabinetele medicale din cadrul acestora, pe pârtiile de schi şi în zonele unde se preconizează aflux mare de turişti.

‘„Acordăm o atenţie deosebită acestei perioade, sunt câteva zile libere, vremea se anunţă frumoasă şi mulţi oameni vor merge către munte şi trebuie să dimensionăm corect şi să direcţionăm echipele de salvatori atât către zonele amenajate în care se mai practică sporturile de iarnă, către zonele înalte de creastă, cât şi către cele submontane. Peste 600 de salvamontişti vor fi la datorie în bazele şi posturile Salvamont, în cabinetele medicale din cadrul acestora, pe pârtiile de schi şi în zonele unde se preconizează aflux mare de turişti”, a menţionat Sabin Cornoiu, director Serviciul Public Judeţean Salvamont Gorj.

Recomandări pentru turiști

Preşedintele Salvamont România vine cu mai multe recomandări pentru turiști.

„În primul rând pentru cei care mai doresc să practice sporturile de alunecare pe zăpadă trebuie să ţină cont că aceasta şi-a schimbat consistenţa datorită temperaturii. De-a lungul pârtiei, în funcţie de altitudine şi expunerea la soare, pot întâlni porţiuni cu zăpadă îngheţată sau foarte moale şi acest lucru necesită o adaptare rapidă a situaţiei, a stilului de a schia pentru a se evita căzăturile şi efectul acestora. Pentru cei care merg către zonele înalte de creastă unde sunt mari acumulări de zăpadă, să îşi aleagă cu grijă traiectoria de deplasare întrucât temperaturile ridicate care se anunţă vor favoriza producerea avalanşelor, perioada următoare fiind cea în care se produc ‘avalanşele de primăvară’ considerate printre cele mai periculoase”, a declarat, pentru Agerpres, preşedintele Salvamont România, prof. Sabin Cornoiu.

Acesta vine cu sfaturi şi pentru cei pasionaţi de drumeţii sau alpinism.

„Pentru practicanţii activităţilor turistic – sportive cu specific de vară, în special în zonele de văi, chei de la poalele muntelui sau până la altitudinea de 1.300 – 1.400 m – şi vorbim aici de alpinism, escaladă, drumeţie, mountainbike – le recomandăm să îşi aleagă cu grijă echipamentul şi tovarăşii de activitate în funcţie de dificultatea activităţilor planificate, să solicite echipelor Salvamont informaţii despre starea traseelor pe care vor să le abordeze şi despre eventuale pericole sau dificultăţi ce pot fi întâlnite pe perioada derulării activităţilor. E început de sezon turistic, echipele Salvamont au fost blocate pe domeniile de practicare a sporturilor de iarnă şi nu au reuşit să verifice integral starea traseelor montane şi să le reabiliteze şi pot apărea zone cu marcaje distruse sau cu copaci căzuţi ce pot îngreuna deplasarea”, a arătat el.

Acesta a atras atenţia şi asupra pericolelor la care se pot expune turiştii care vin la munte în această perioadă.

„E o perioadă de trecere de la iarnă la vară, cei care merg pe munte pot trece rapid de la condiţii de drumeţie specifice sezonului cald la cel de iarnă, echipamentul trebuie să fie adecvat pentru ambele situaţii, atât pentru asigurarea protecţiei termice, cât şi pentru desfăşurarea în siguranţă a activităţilor montane. De asemenea, întâlnirea cu animalele sălbatice nu trebuie neglijată, prezenţa urşilor în apropierea aşezărilor umane şi a traseelor turistice este din ce în ce mai frecventă, iar acum au apărut şi viperele, care încearcă să se expună la soare şi să îşi ridice temperatura corpului în poteci sau pe stâncile pe care se caţără alpiniştii”, a avertizat acesta.