Sute de tone de alimente contaminate retrase de pe piață: legume, carne și pește. Avertismentul ANSVSA pentru supermarketuri

Publicat: 21 nov. 2021, 14:20, de Viorela Pitulice, în Agricultura , ? cititori
Sute de tone de alimente contaminate retrase de pe piață: legume, carne și pește. Avertismentul ANSVSA pentru supermarketuri

Sute de tone de alimente contaminate, de la carne de pasăre cu salmonella, fructe şi legume cu pesticide, îngheţată şi peşte cu listeria au fost retrase şi distruse de pe piaţă, în ultimele luni, afirmă  vicepreşedintele Autorității Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), Mihai Ponea. Această avertizează lanţurile de supermarket-uri din România să îşi selecteze atent furnizorii şi să se asigure că pun pe piaţă produse sigure, altfel riscă sancţiuni drastice. inclusiv suspendarea activităţii.

În acest an, alertele alimentare au crescut cu 30-40% pe anumite categorii de produse, contaminarea cu salmonella fiind principala îngrijorare a serviciilor veterinare din România.

 „Anul acesta am avut o creştere cu 30-40% a alertelor alimentare, pe anumite segmente, şi sute de tone de produse alimentare contaminate retrase de pe piaţă. Îngrijorarea numărul 1 a serviciilor veterinare din România este contaminarea cu salmonella şi în special cu cele două serotipuri: salmonella enteritidis şi salmonella typhimorium. Sunt peste 1.000 de serotipuri de salmonella, dar acestea două sunt extrem de periculoase, provoacă toxiinfecţii alimentare destul de grave, iar după examenele de detecţie am constatat apariţia celor două tulpini extrem de virulente. De aici îngrijorarea noastră. Încă din luna august am făcut o analiză pe Sistemul Rapid de Alertă pentru Alimente şi Furaje (SRAAF) şi am constatat o creştere faţă de 2020 pe alertele cu salmonella „, a declarat pentru AGERPRES vicepreşedintele ANSVSA, Mihai Ponea.

Ce se întâmplă cu produsele din Polonia

Autoritatea a demarat, începând cu luna octombrie, un plan naţional care vizează controlul cărnii de pasăre adusă, în special, din Polonia, unde creşterea alertelor a fost de peste 40%, însă mai sunt în vedere și alte state membre, cum ar fi Ungaria. Zilnic, se constată apariţia de probe neconforme de salmonella, care se retrag automat de pe piaţă, potrivit reprezentantului ANSVSA.

Cât privește produsele provenite din Polonia, ele nu se vor mai pune pe piaţă, deşi e liber schimb, până când laboratorul nu certifică siguranţa lor pentru consumatori.

„Vom face acest lucru până când frecvenţa apariţiei de produse neconforme va fi aproape de zero, către asta tindem”, a mai precizat vicepreşedintele Autorităţii.

Atenție la furnizori

Vicepreședintele ANSVSA le-a cerut lanţurilor de supermarket-uri prezente pe piața românească să îşi selecteze cu atenție furnizorii şi să se asigure că produsele sunt sigure. În caz contrar, riscă sancţiuni drastice, inclusiv suspendarea activităţii pe o perioadă de şase luni, dacă întârzie anunţarea consumatorilor.

„Lansez un avertisment lanţurilor de supermarket, le atrag atenţia în mod public, să îşi selecteze furnizorii şi să asigure în conformitate cu regulamentul 178 că pun pe piaţă produse sigure, să nu mai introducem în România tot felul de produse pe care le refuză alţii. Viaţa copiilor noştri şi a consumatorilor este mult mai importantă decât a face un profit uriaş. Le atrag atenţia şi le spun în mod ferm că îi vizez în mod direct să îşi selecteze furnizorii şi să pună pe piaţa produse sigure, nu ne jucăm şi nu fac rabat. Având în vedere că în această perioadă creşte consumul de produse alimentare îi avertizez că se vor trezi cu depozite închise de către inspectorii ANSVSA. Nu vreau să negociem acest lucru. Unele lanţuri de magazine evită să anunţe rapid dacă au un lot cu probleme, ne decalează şi pe noi până facem investigaţia şi nu vreau să cred că fac intenţionat ca să mai vândă marfă. Le atrag atenţia să retragă de la raft, din toate magazinele din România, imediat cum au această informaţie, până dispunem măsuri. Ei pot informa într-o oră toate magazinele din reţea. Am dispus măsuri ferme în astfel de situaţii. Suspendăm activitatea acelui centru logistic până ne pun la dispoziţie toate informaţiile şi documentele care să ne ateste trasabilitatea produselor”, a mai spus Mihai Ponea.