Suveranistul Călin Georgescu, din nou la Tribunal, așteaptă salvarea de la Donald Trump
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2025/05/calin-georgescu_INQUAM_Photos_Octav_Ganea.jpg)
Fostul candidat la prezidențiale Călin Georgescu s-a prezentat din nou în fața instanței marți, 15 iulie. La ieșirea din Tribunal, suveranistul părea să susțină că viitorul României ar putea fi influențat de administrația Trump. El a făcut declarații în fața susținătorilor care îl așteptau cu muzică populară. În stilul caracteristic, acestea au fost un melanj de mesaje religioase, critici la adresa autorităților și speranțe în intervenția președintelui american.
Călin Georgescu spune că Trump „a notat tot ce s-a întâmplat” în România
Potrivit Agerpres, Georgescu s-a aflat marți la Tribunalul București, unde a contestat menținerea măsurii controlului judiciar. În fața a peste o sută de susținători, el a susținut că administrația fostului președinte american Donald Trump „a văzut și a notat toate abuzurile” din România și ar fi conștientă de o presupusă „confiscare a statalității” de către președintele francez Emmanuel Macron.
Georgescu a declarat că „poporul român este hotărât să-și decidă drumul singur” și că sistemul actual „se teme de iubire”. El a vorbit și despre „sincronicitate”, „timpul lui Dumnezeu” și a invocat nume istorice, de la Mihai Eminescu la Nicolae Bălcescu, pentru a-și întări discursul halucinant.
Acuzat penal pentru promovarea ideilor legionare
În urmă cu o săptămână, Parchetul General l-a trimis în judecată sub acuzația de promovare a unor idei fasciste, legionare, rasiste și xenofobe. Procurorii susțin că, în perioada iunie 2020 – mai 2025, Georgescu a elogiat în mod repetat figuri controversate precum Ion Antonescu și Corneliu Zelea Codreanu.
Procesul se află în faza contestațiilor, dar fostul candidat la prezidențiale continuă să atragă atenția opiniei publice prin aparițiile sale, în care combină teme naționaliste, religioase și conspiraționiste. Numărul mare de susținători prezenți la Tribunal arată că discursul său încă are ecou în anumite segmente ale societății.
Declarațiile sale controversate i-au adus numeroase critici din partea societății civile și a organizațiilor pentru drepturile omului.