Tăierea voucherelor de vacanță îi ține pe bugetari acasă. 30% spun „nu” noilor tichete reduse
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2024/12/voucher-de-vacanta.jpg)
Decizia Guvernului de a înjumătăți valoarea voucherelor de vacanță pentru angajații din sectorul public provoacă un val de nemulțumire și poate avea efecte directe asupra turismului intern. Corina Martin, secretarul general al Federației Patronatelor din Industria Ospitalității din România (FPIOR), a declarat că, în urma reducerii valorii acestor beneficii de la 1.450 lei la doar 800 de lei, aproximativ 30% dintre bugetarii care foloseau aceste tichete vor renunța la ele în 2025.
Un start ratat pentru perioada de vacanță
Această schimbare afectează atât angajații din sistemul public, ci și întreaga industrie turistică autohtonă, pentru care bugetarii reprezintă o categorie importantă de clienți în sezonul estival. Potrivit Corinei Martin, lipsa unei comunicări clare și rapide din partea autorităților cu privire la noile reguli a contribuit la dezechilibrul pieței turistice, lăsând atât angajații, cât și operatorii din turism în incertitudine.
Reprezentanta FPIOR a subliniat că anunțarea cu întârziere a noilor condiții pentru acordarea voucherelor a compromis sezonul de early booking, adică perioada în care românii obișnuiau să își rezerve din timp concediile, beneficiind de prețuri mai avantajoase.
Din cauza comunicării întârziate a mecanismului de acordare și decontare, mulți bugetari nu doar că nu s-au grăbit să își planifice vacanțele, ci nici nu au solicitat voucherele, considerând că suma redusă nu le acoperă o experiență turistică satisfăcătoare. Martin atrage atenția că acest blocaj în fluxul rezervărilor afectează direct turismul intern, mai ales cel din stațiunile românești, care depinde majoritar de clienții din țară.
„Faptul să s-a redus la jumătate valoarea tichetelor de vacanţă care se acordă în acest moment în acest an, de asemenea, va reduce din călătoriile turiştilor români în România, inclusiv din cele cu avionul. (…) Există un procent care ne îngrijorează, un procent de turişti români, bugetari, care în acest moment aleg să nu solicite aceste tichete de vacanţă la valoarea rămasă, cea de 800 lei, (…) din păcate, mecanismul a fost anunţat extrem de lent, extrem de târziu şi am pierdut cumva startul pentru vacanţe early booking, înscrieri timpurii, aşa cum le numim noi în România. (…)
Estimăm undeva în jur de 30% procentul de renunţare la utilizare a tichetelor de vacanţă în forma lor actuală”, a declarat joi, într-o conferinţă de presă la Sibiu, Corina Martin, potrivit Agerpres.
95% dintre turiști sunt români și acum mulți renunță
Corina Martin a subliniat și un aspect esențial: 95% dintre turiștii din România sunt cetățeni români, în timp ce doar 5% sunt vizitatori din străinătate. Asta înseamnă că orice decizie care limitează puterea de cumpărare a românilor sau descurajează consumul de servicii turistice autohtone poate afecta grav întreaga industrie a ospitalității.
Reducerea valorii voucherelor riscă, astfel, să pună o frână bruscă creșterii turismului intern, într-un context în care domeniul abia începea să își revină după anii pandemici. În plus, o mare parte dintre cei care renunță la utilizarea acestor vouchere sunt cei care în mod tradițional contribuiau la revigorarea stațiunilor balneare, montane sau de pe litoral.
Un alt element care adaugă la confuzia generală este mecanismul de decontare introdus de Guvern, prin care voucherele sunt acum acordate pe card, nu sub forma clasică de tichete. Deși în teorie acest lucru ar trebui să faciliteze utilizarea lor, în practică implementarea a fost lentă, iar lipsa unei informări clare a crescut neîncrederea și a generat o slabă mobilizare din partea beneficiarilor.
Pentru a compensa lipsa de informare, FPIOR a transmis luna trecută un ghid oficial, menit să clarifice procedurile de utilizare a voucherelor pe noua platformă. Cu toate acestea, efectele negative ale implementării greoaie se văd deja în scăderea interesului față de acest beneficiu.