Talibanii condămna atacurile SUA și UK din Yemen și îndeamnă la unitatea lumii Musulmane

Publicat: 14 ian. 2024, 06:45, de Vlad Stefan Orjan, în Internațional , ? cititori
Talibanii condămna atacurile SUA și UK din Yemen și îndeamnă la unitatea lumii Musulmane

Guvernul de facto al talibanilor din Afganistan a emis sâmbătă o puternică condamnare a recentei ofensive militare lansate de Statele Unite și Marea Britanie împotriva rebelilor houthi din Yemen. Atacurile, considerate de islamiștii afgani drept o acțiune comună a celor două puteri împotriva teritoriilor musulmane, au fost transmise prin intermediul agenției de presă EFE.

„De la susținerea crimelor israeliene până la atacarea Yemenului, toate aceste acțiuni sunt inumane, provocatoare și o agresiune directă împotriva națiunilor musulmane”, a declarat sâmbătă Emiratul Islamic al Talibanilor într-un comunicat, îndemnând guvernele musulmane să răspundă la unison.

Statele Unite și Marea Britanie desfășoară acțiuni militare extinse împotriva rebelilor houthi din Yemen, cu scopul de a le slăbi capacitatea de a ataca navele comerciale din Marea Roșie, presupus legate de Israel. Aceste acțiuni au loc în contextul războiului declanșat de Israel împotriva Hamas după atacul din 7 octombrie 2023. Condamnarea talibanilor adaugă o altă dimensiune complexă pe scena geopolitică, cerând solidaritate între națiunile musulmane în fața ceea ce ei percep ca o amenințare la adresa națiunilor musulmane.